Καταρράκτες Δρυμώνα Ευβοίας

Photo Gallery

 

Στις δασωμένες πλαγιές του Ξηρού Όρους στην Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ένα μικρό σύμπλεγμα από ρυάκια που δημιουργούν διαδοχικούς καταρράκτες, προφυλαγμένο καλά, μέσα σε ένα πυκνό δάσος κωνοφόρων. Οι καταρράκτες της  Δρυμώνας παίρνουν το όνομα τους από το κοντινό χωρίο. Βρίσκονται σε υψόμετρο 620 μέτρων, στα ανατολικά του Καβαλάρη που αποτελεί ανατολική απόληξη του Ξηρού όρους. Πρόκειται για ένα υδάτινο σύστημα που αποτελείται από ένα δίκτυο ρυακιών και από έναν μεγάλο και δύο μικρούς καταρράκτες που δημιουργούν δύο μικρές λίμνες. Οι καταρράκτες είναι μέρος του ποταμού Σηπιά και ο ψηλότερος από αυτούς πέφτει από υψόμετρο 15 μέτρων. Η περιοχή έχει διαμορθωθεί τουριστικά από το τοπικό Δασαρχείο καθώς έχουν κατασκευαστεί ένα μικρό δίκτυο μονοπατιών με ξύλινα σκαλοπάτια, γέφυρες, παγκάκια, κ.ά. Η οργιαστική φύση κάνει τους καταρράκτες ιδανικούς για εξερεύνηση τόσο για φυτά όσο και για τα αντιπροσωπευτικά είδη της πανίδας που ζούνε σε μικρές λίμνες και ρυάκια. Αξίζει κανείς να ακολουθήσει τα σημασμένα μονοπάτια που ξεκινάνε από εδώ. Ιδιαίτερα όμορφο είναι το μονοπάτι που μπαίνει μέσα στο δάσος και φτάνει μέχρι την υψηλότερη κορυφή του Ξηρού Όρους στα 990 μέτρα από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα.
 
Τα δάση στην περιοχή είναι πυκνά και αποτελούνται κυρίως από τον συνδυασμό κεφαλληνιακής ελάτης και μαύρης πεύκης. Άλλα δέντρα που φυτρώνουν κοντά στους καταρράκτες είναι οι βελανιδιές, τα πλατάνια, οι κουμαριές, οι γαύροι, οι γκορτσιές, τα σφενδάμια, κ.ά. Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι η ενδημική ασπέρουλα Asperula ophiolithica, το κολχικό Colchicum bivonae, η ενδημική καμπανούλα Campanula euboica, οι κενταύριες Centaurea euboica intermedia και C. pichleri pichleri, το σπάνιο υδροχαρές Elatine alsinastrum, η φριτιλάρια της Εύβοιας Fritillaria euboeica, η σπάνια μαργαρίτα Inula verbascifolia parnassica, η Stellaria holostea, η Nigella arvensis rechingeri, το σπάνιο Onosma euboicum, ο κρόκος Crocus cancellatus, η Vicia pinetorum, η Linaria pelisseriana, η Lysimachia serpyllifolia, το αγριογαρύφαλλο Dianthus viscidus και πολλές ορχιδέες με κυριότερες τις Cephalanthera rubra, Epipactis palustris, Neottia nidus-avis, Dactylorhiza sambucina, Limodorum abortivum και Orchis purpurea.
 
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη των δασών και των ορεινών ποταμών. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι σφηκιάριδες, οι γερακίνες, τα διπλοσάινα, τα ξεφτέρια, τα μαυροκιρκίνεζα, τα βραχοκιρκίνεζα, οι μπούφοι και οι χουχουριστές. Γύρω από τους καταρράκτες οι νεροκότσυφες, και οι σταχτοσουσουράδες κυνηγάνε μικρά έντομα. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη όπως δεντροτσοπανάκους, κιτρινοσουσουράδες, γιδοβυζάχτρες, διάφορους δρυοκολάπτες, μυγοχάφτες, τσιροβάκοι, κοκκινότσιχλες, γερακότσιχλες, τσίχλες, φάσσες, δεντρβάτες, ελατοπαπαδίτσες, γαλαζοπαπαδίτσες, αετομάχους, θαμνοψάλτες, κοκκινολαίμηδες, σιρλοτσόχλονα, κ.ά.
 
Οι καταρράκτες αποτελούν μοναδικό οικοσύστημα για να παρατηρήσει κανείς τα διάφορα μικρά ζώα (αμφίβια, ερπετά και έντομα) που ζούνε σε μικρές ορεινές λίμνες και ρυάκια. Εδώ συναντά κανείς φρύνους, δεντροβάτραχους, πρασινόφρυνους, βαλκανοβάτραχους, λιακόνια, αβλέφαρους, πρασινόσαυρες, δεντρογαλιές, νερόφιδα, οχιές, κ.ά. Στις λίμνες ζούνε μεγάλοι αριθμοί από λιβελούλες, πεταλούδες, υδρόβια έντομα αλλά και καβούρια. Η πανίδα συμπληρώνεται με αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβούς, κουνάβια, νυφίτσες, λαγούς, σκαντζόχοιρους, τυφλοπόντικες, δασομυωξούς και νυχτερίδες. Αν και φαινομενικά πρόκειται για έναν παρθένο τόπο, εντούτοις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η βόσκηση, το κυνήγι και ο τουρισμός έχουν αρχίσει να πιέζουν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
 
(φωτ.τοπίου: Χριστίνα Γεωργιάδου)

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η αποσταση από Αθήνα είναι περίπου 170 χλμ. Μετά την Χαλκίδα κατευθύνεστε προς Βόρεια Εύβοια. Οι καταρράκτες της Δρυμώνας Ευβοίας βρίσκονται 4 χιλιόμετρα μετά το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στο δρόμο που ξεκινάει από τις Ροβιές και κατευθύνεται προς Κερασιά και Παπάδες.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.871853763412254, Longitude:23.293705553695645)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτης Λειβαδίτη

Στη Δυτική Ροδόπη μέσα σε ένα δασωμένο μικρό φαράγγι βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους καταρράκτες των Βαλκανίων, ο θρυλικός καταρράκτης του Λειβαδίτη.

Καταρράκτης Αναλήψεως Χελμού

Ένας μικρός καταρράκτης του Χελμού που βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλο φυσιολατρικό, γεωλογικό, σπηλαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Καταρράκτες Αχλαδορέματος Φρακτού

Σε μια από τις πιο παρθένες περιοχές της χώρας μας τρέχει το Αχλαδόρεμα, το οποίο στο διάβα του δημιουργεί τρεις σκαλωτούς καταρράκτες που περιτριγυρίζονται από ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος.

Καταρράκτης Σούδα - Θεοδώριανα

Στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας γεννιέται ένας δίδυμος καταρράκτης που κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των Αθαμανικών ορέων δημιουργώντας ένα άγριο αλλά και ειδυλλιακό τοπίο.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.