Καταρράκτης Λειβαδίτη

Photo Gallery

 

Στη Δυτική Ροδόπη μέσα σε ένα δασωμένο μικρό φαράγγι βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους και ομορφότερους καταρράκτες των Βαλκανίων, ο θρυλικός καταρράκτης του Λειβαδίτη. Ο καταρράκτης βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Δράμας και Ξάνθης και έτσι έχει δύο ονομασίες: καταρράκτης του Τραχωνίου για τους Δραμινούς ή του Λειβαδίτη για τους κατοίκους της Ξάνθης. Βρίσκεται σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κούλα και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, κοντά στο διάσημο για την παρθένα φύση του, δάσος της Χαϊντούς. Μέσα σε μια δασωμένη χαράδρα βόρεια του χωριού Λειβαδίτης, κυλάει το μικρό ποτάμι Μυλοπόταμος, παραπόταμος του Αρκουδορέματος. Σε κάποιο σημείο του ποταμού τα νερά σχίζουν κάθετα τον βράχο, πέφτοντας από ύψος 40 περίπου μέτρων, δημιουργώντας έτσι τον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Από εκεί τα νερά φεύγουν σε ένα ήρεμο ρυάκι που αξίζει κανείς να το ακολουθήσει, καθώς θα δει πολλά όμορφα φυτά και μικρά ζώα. Το τοπίο διακρίνεται για το έντονο ανάγλυφο, την οργιώδη βλάστηση και τα πολλά νερά, ενώ στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν στοιχειώδεις εγκαταστάσεις για περιήγηση, ανάπαυση και υπαίθριο γεύμα. Καλύτερη περιοχή για να επισκεθεί κανείς τον καταρράκτη του Λειβαδίτη είναι τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, όπου ο καταρράκτης παγώνει δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Δύσκολη η προσέγγιση αλλά αξίζει.

Η περιοχή βρίσκεται μέσα σε ένα πλούσιο δάσος που αποτελείται από υπεραιωνόβιες οξιές, ύψους άνω των 30 μέτρων αλλά και διάσπαρτες συστάδες σημύδας. Άλλα δέντρα που φυτρώνουν γύρω από τον καταρράκτη είναι οι γαύροι, οι φράξοι, οι οστρυές, οι φλαμουριές και τα σφενδάμια. Η περιοχή βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, στο οποίο απαντώνται δεκάδες σπάνια είδη της χλωρίδας. Το πιο διάσημο φυτό της περιοχής είναι η ενδημική μινουάρτια Minuartia saxifraga saxifraga. Άλλα αξιοσημείωτα είδη που φυτρώνουν κοντά στον Λειβαδίτη είναι η ανεμώνη Anemone nemorosa, το πανέμορφο Impatiens noli-tangere, ο Umbilicus luteus, η Matricaria trichophylla, η Telekia speciosa, το Geum coccineum, η Gentiana asclepiadea, η Pulmonaria rubra, η Orthilia secunda, η Saxifraga paniculata, η βιόλα Viola dacica και οι ορχιδέες Cephalanthera rubra, Epipactis persica gracilis, Platanthera chlorantha, Dactylorhiza sambucina και Neottia nidus-avis.

Η ορνιθοπανίδα της γύρω περιοχής περιλαμβάνει ιδιαίτερα σπάνια είδη. Στα δάση των κωνοφόρων, λίγο πιο ψηλά, ζει ο εντυπωσιακός αγριόκουρκος και στα μεικτά, σκοτεινά δάση εμφανίζεται η σπάνια δασόκοτα. Άλλα πουλιά που ζούνε κοντά στους καταρράκτες είναι ο φιδαετός, το σαΐνια, το ξεφτέρι, το βραχοκιρκίνεζο, ο μπούφος, ο χουχουριστής, ο σπάνιος αιγωλιός, ο μαύρος δρυοκολάπτης, η μπεκάτσα, η φάσσα, ο νεροκότσυφας, ο τρυποφράχτης, το αηδόνι, η τσίχλα, ο θαμνοτσιροβάκος, ο αιγίθαλος, η λοφιοπαπαδίτσα, ο δεντροτσοπανάκος, το λούγαρο, ο πύρρουλας και ο τρυποφράχτης.

Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί από σαλαμάνδρες, ενώ άλλα αμφίβια είναι ο κοινός τρίτωνας, ο φρύνος, ο πρασινόφρυνος, η κιτρινομπομπίνα, ο δεντροβάτραχος, ο βαλκανοβάτραχος, ο γραικοβάτραχος και ο βουνοβάτραχος. Από τα ερπετά, συναντά κανείς μεσογειακές χελώνες, κονάκια, σπάνιες αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, νερόφιδα, σαΐτες, λαφιάτες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα και οχιές. Στα δάση της περιοχής διαβιούν υγιείς πληθυσμοί μεγάλων θηλαστικών, όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγατες, βίδρες, αλλά και πιο κοινά είδη, όπως αγριογούρουνα, αλεπούδες, σκίουροι, νυφίτσες, ασβοί, κουνάβια, λαγοί, κ.ά.
 
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται τόσο από την μεριά της Ξάνθης, όσο και από τη μεριά της Δράμας και το ωραίο είναι ότι και οι δύο διαδρομές περιλαμβάνουν περπάτημα στο δάσος. Από τη Δράμα έρχεστε διασχίζοντας το Αρκουδόρεμα (λίγο πριν τα Διπόταμα), και ακολουθώντας τον πολύ δύσκολο δασικό δρόμο που ξεκινάει από το χωριό Τραχώνι (7 χιλ.) φτάνετε σε ένα μονοπάτι 500 μέτρων που σας οδηγεί στον καταρράκτη. Αν έρχεστε από τη Ξάνθη φτάνετε στο χωριό Λειβαδίτης, απ’ όπου ξεκινάει μονοπάτι μέσα στο δάσος, όπου μετά από 3 χλμ. φτάνει στον καταρράκτη.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.326501362379304, Longitude:24.672800869628873)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτης Νότιας - Τζένα

Ένας μικρός καταρράκτης στην αρχή ενός εντυπωσιακού φαραγγιού που διασχίζει ένα πλούσιο δάσος και καραλήγει στις κορυφές του όρους Τζένα.

Καταρράκτης Σούδα - Θεοδώριανα

Στην καρδιά της ορεινής Ελλάδας γεννιέται ένας δίδυμος καταρράκτης που κατεβαίνει ορμητικά από τις πλαγιές των Αθαμανικών ορέων δημιουργώντας ένα άγριο αλλά και ειδυλλιακό τοπίο.

Καταρράκτες Δρυμώνας

Στις δασωμένες πλαγιές του Ξηρού Όρους στην Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ένα μικρό σύμπλεγμα από ρυάκια, καταρράκτες και λίμνες, προφυλαγμένο καλά, μέσα σε ένα πυκνό δάσος κωνοφόρων.

Καταρράκτης Αναλήψεως Χελμού

Ένας μικρός καταρράκτης του Χελμού που βρίσκεται σε μια περιοχή με μεγάλο φυσιολατρικό, γεωλογικό, σπηλαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.