Φαράγγι Μπολοβίναινας

Photo Gallery

 

Το θρυλικό φαράγγι της Μπολοβίναινας είναι ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι, κρυμμένο καλά στα πυκνά δάση της βόρειας Εύβοιας. Βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Ξηρού όρους και το μήκος του φτάνει περίπου τα 1.400 μέτρα. Από το φαράγγι περνάει ο βασικός παραπόταμος του ποταμού Νηλέα. Το ποτάμι με κατεύθυνση από βορρά προς νότο συνεχίζει και μετά από αρκετά χιλιόμετρα στρίβει προς τα ανατολικά και συναντάει τον ποταμό Κηρέα, λίγο πριν τα νερά τους εκβάλλουν στο Αιγαίο στο ύψος του οικισμού της Κρύας Βρύσης. Είναι γνωστό και ως «Το φαράγγι του Αράπη», αλλά και «φαράγγι του Νηλέα», λόγω του ποταμού που κυλάει μέσα του. Συνήθως η διάσχιση του γίνεται από την εντυπωσιακή είσοδο στα νότια μέχρι την γέφυρα των Αμελάντων προς τα βόρεια ενώ η καλύτερη εποχή να το διασχίσει κανείς είναι από τον Απρίλιο μέχρι και το καλοκαίρι καθώς σε πολλά σημεία θα πρέπει να βουτήξει κανείς στα νερά του για να προχωρήσει στην πορεία του. Η είσοδος του φαραγγιού είναι εντυπωσιακή καθώς στο σημείο αυτό το φαράγγι είναι πολύ στενό και το ύψος του φτάνει τα 80 μέτρα. Κάθετα βράχια, μικρές λίμνες, ορμητικά νερά, μπαλώματα από χορτολίβαδα και ένα πυκνό παρόχθιο δάσος κρατάνε μέσα τους έναν μικρό πλούτο άγριας ζωής.   

Το φαράγγι της Μπολοβίναινας πήρε αυτό το όνομα από έναν θρύλο που γεννήθηκε την εποχή της τουρκοκρατίας, ο οποίος εμφανίζεται σε δύο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή λέει πως κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι της Αγίας Άννας είχαν καταφύγει σε μια σπηλιά του φαραγγιού, προκειμένου να αποφύγουν τους Τούρκους. Μια γάτα ακολούθησε τους κατοίκους και έτσι οι Τούρκοι ανακάλυψαν τους κρυμένους κατοίκους. Τους ζήτησαν να παραδοθούν και να επιστρέψουν στο χωριό, όμως αυτοί δεν δέχτηκαν. Έτσι οι Τούρκοι έβαλαν φωτιά μπροστά στην είσοδο της σπηλιάς και όλοι οι κάτοικοι που κατέφυγαν εκεί πέθαναν. Η Μπολοβίναινα έβλεπε τα δρώμενα από τον βράχο απέναντι από την σπηλιά και την τραγική κατάληξη των κατοίκων, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και τα τρία παιδιά της, δεν άντεξε και έπεσε από την κορυφή του βράχου στο φαράγγι. Μία δεύτερη εκδοχή, λέει πως η Μπολοβίναινα πήγαινε στην σπηλιά προκειμένου να εφοδιάσει τους κατοίκους με τρόφιμα. Έγινε αντιληπτή όμως από τους Τούρκους και την ακολούθησαν. Μόλις το κατάλαβε η Μπολοβίναινα, άλλαξε δρόμο και βρέθηκε στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού. Μη έχοντας άλλο τρόπο να διαφύγει και για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, η Μπολοβίναινα προτίμησε να πέσει στο γκρεμό από την κορυφή του βράχου.

Η βλάστηση γύρω από το ποτάμι και το φαράγγι είναι πυκνή και αποτελείται από σκίνα, αριές, βελανιδιές, γκορτσιές, ιτιές και μεγάλα πλατάνια ενώ λίγα μέτρα πιο ψηλά ξεκινάει ένα πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης. Από την είσοδο του φαραγγιού και προς τα νότια, ο ποταμός Νηλέας συνεχίζει την διαδρομή του με τις παρόχθιες περιοχές να γίνονται λιγότερο απότομες με μικρά ξέφωτα πλημμυρισμένα στα λουλούδια. Έτσι σε μια μικρή σχετικά περιοχή μπορεί κανείς να εξερευνήσει τέσσερα διαφορετικά οικοσυστήματα, το ποτάμι, το φαράγγι, τα απλώματα γύρω από το ποτάμι και το πευκοδάσος. Στην γύρω περιοχή φυτρώνουν πολλά όμορφα φυτά με σημαντικότερα τον κρίνο Lilium chalcedonicum, την Alcea pallida pallida, τον Tragopodon porrifolius, το Dorycnium pentaphyllum germanicum, την ανεμώνη Anemone pavonina, την Nigella arvensis rechingeri, τον κρόκο Crocus sieberi atticus, το Onosma euboicum, το ορνιθόγαλο Ornithogalum nutans, την παπαρούνα Papaver albiflorum, την καμπανούλα Campanula euboica, τον Hermodactylus tuberosus, την σιληνή Silene oligantha και τις ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, A. coriophora fragrans, A. papilionacea, Orchis purpurea, O. commutata, Ophrys bombyliflora, O. mammosa, O. speculum και O. schlechteriana.

Στη περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει πολλούς εκπροσώπους της ορνιθοπανίδας. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε γερακίνες, σφηκιάρηδες, φιδαετοί, βραχοκιρκινέζια, χουχουριστές και μπούφοι, ενώ στα βράχια του φαραγγιού κάνουν τις φωλιές τους πολλές κάργιες. Το δάσος, το ποτάμι και οι γκρεμοί φιλοξενούν πολλά μικροπούλια, όπως γαλαζοκότσυφες, αιγίθαλους, γαλασοπαπαδίτσες, καλόγερους, δεντροτσοπανάκους, βραχοτσοπανάκους, θαμνοψάλτες, σταχτοσουσουράδες, μυγοχάφτες, πυρροβασιλίσκους, αηδόνια, μαυροτσιροβάκους, κοκκινοτσιροβάκους, καρδερίνες, σκαρθάκια, φλώρους, λούγαρα, σιρλοτσίχλονα, τσιφτάδες, κ.ά.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη όπως, σαλαμάνδρες, βαλκανοβάτραχους, φρύνους, πρασινόφρυνους, τρανόσαυρες, νερόφιδα, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και οχιές. Στα πυκνά σημεία του πευκοδάσους ζούνε αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί, δασομυωξοί, σκανζόχοιροι και πολλά είδη νυχτερίδων. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι στα νερά του ποταμού ζούνε ψάρια ενώ πιθανολογείται η παρουσία βιδρών που φαίνεται ότι επιβιώνουν ακόμα στα απομακρυσμένα ποτάμια της Εύβοιας.   

(φωτ.τοπίου: Χριστίνα Γεωργιάδου)

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Το φαράγγι βρίσκετε κοντά στην Αγία Άννα στην Βόρεια Εύβοια και απέχει περίπου 60 χλμ. από τη Χαλκίδα και 160 χλμ από την Αθήνα. Φτάνοντας στην Αγία Άννα στρίβετε προς την Παλαιόβρυση και τα Κεράμεια. Περίπου 700 μέτρα μετά την Παλαιόβρυση ξεκινάει ένας χωματόδρομος στα δεξιά. Εκεί μπορείτε να αφήσετε το αμάξι σας και να περπατήσετε τον δρόμο μέσα από το πυκνό πευκόδασος.Μετά από 1,5 χλμ. φτάνετε σε ένα πλάτωμα πάνω από το φαράγγι. Συνεχίστε από το μονοπάτι που κατεβαίνει προς τα κάτω και σε λίγα λεπτά θα φτάσετε στην κοίτη του ποταμού Νηλέα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.85707855383881, Longitude:23.38075002000437)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Φαράγγι Παλιοκαρυάς Τρικάλων

Ένα κατάφυτο φαράγγι που κινείται σε μια από τις πιο άγριες ορεινές περιοχές της χώρας μας, ανάμεσα στις περήφανες κορυφές των ορεινών Τρικάλων.

Φαράγγι Παλιάς Βροντούς

Ένα πανέμορφο και δυσκολοδιάβατο φαράγγι του Ολύμπου, στη κοίτη του οποίου κυλάει ένα κρυστάλλινο ρέμα που δημιουργεί καταρράκτες και συγκεντρώνει γύρω του δεκάδες σπάνια είδη της θαυμαστής χλωρίδας του «βουνού των θεών».

Φαράγγι Πλατανιστού

Το φαράγγι και η κοιλάδα του Πλατανιστού, κρύβονται σε μια αραιοκατοικημένη, ανόθευτη περιοχή της Εύβοιας και διακρίνεται για το κατάφυτο μονοπάτι του, που καταταλήγει σε μια όμορφη παραλία.

Βικάκι

Στην καρδιά του Ζαγοριού, οι δυνάμεις της φύσης έχουν δημιουργήσει ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι, που κινείται μέσα σε ένα πυκνό δάσος πλατύφυλλων και βρίσκεται στη σκιά των μεγάλων φαραγγιών της περιοχής, του Βίκου και του Μέγα Λάκκου.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.