Δάση Αρκεύθων Πρεσπών

Μια περιοχή στα σύνορα της χώρας, στην οποία εμφανίζονται πλούσια και υγιή δάση αρκεύθων, με πολλά, μεγάλα σε μέγεθος, υπεραιωνόβια δέντρα. Τα δάση των αρκεύθων αναπτύσσονται στα βορειοδυτικά του νομού Φλώρινας, γύρω από τις λίμνες των Πρεσπών, στο δυτικό τομέα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, καλύπτοντας μια έκταση 20.000 στρεμμάτων. Οι άρκευθοι εμφανίζονται κυρίως στα δυτικά της Μικρής Πρέσπας και στα νότια της Μεγάλης Πρέσπας, στο όρος Ντέβας και στο όρος Βροντερό, ενώ συστάδες απαντώνται και στους δυτικούς πρόποδες του όρους Τρικλάριο καθώς και στο νησί Βιδρονήσι, που βρίσκεται στη μέση της Μικρής Πρέσπας. Το μέγιστο υψόμετρο της περιοχής είναι 1.457 μ. στο Βροντερό και 1.373 στον Ντέβα. Τα είδη των αρκεύθων που συναντώνται στη περιοχή είναι η υψηλή άρκευθος (Juniperus excelsa) και η δυσοσμοτάτη άρκευθος (Juniperus foetidissima) με κάποια άτομα να φτάνουν την ηλικία των 400 χρόνων. Και τα δύο είδη εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά μόνο σε θαμνώδη μορφή και μόνο εδώ σχηματίζουν μεγάλα αμιγή δάση από ψηλά δέντρα. Τα δάση της υψηλής αρκεύθου και τα μεικτά δάση με τη δυσοσμοτάτη άρκευθο είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ευρώπη και απαντούν, εκτός από τις Πρέσπες, μόνο στο φαράγγι Κρέσνα της Βουλγαρίας. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, βρίσκονται κάτω από ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας. Τα δύο είδη δύσκολα διακρίνονται μεταξύ τους και οι ντόπιοι τα ξεχωρίζουν εύκολα από τη μυρωδιά του ξύλου τους, καθώς το ξύλο του ενός έχει έντονο και ευχάριστο άρωμα, ενώ του άλλου δεν έχει. Η διατήρηση των αρκεύθων εξαρτάται από τον ανταγωνισμό που υφίστανται από τα πλατύφυλλα είδη. Έχει αποδειχθεί ότι η ήπια βόσκηση και η ξύλευση των πλατύφυλλων για την παραγωγή καυσόξυλων, βοηθάει την παρουσία των αρκεύθων, καθώς τα πλατύφυλλα έχουν φυσική υπεροχή στη αύξηση και στην αναγέννηση έναντι των αρκεύθων. Τέλος, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι τρεις πιο σημαντικές συστάδες -στο Βροντερό, στους Ψαράδες και στον Άγιο Γεώργιο- παρουσιάζουν ένα κοινό στοιχείο εκτός από την ηλικία τους: και στα τρία σημεία βρίσκονται παλιά όμορφα εκκλησάκια.

Στις παρυφές των δασών των άρκευθων υπάρχουν πολλές βελανιδιές και έτσι σχηματίζονται όμορφα μεικτά δάση ανάμεσα στα είδη. Η επικράτηση των άρκευθων ξεκινά από τα διάσπαρτα δέντρα γύρω από τους οικισμούς και τις όχθες των λιμνών, συνεχίζει με την κοινή παρουσία με βελανιδιές και άλλα πλατύφυλλα είδη (γαύρους, φραξούς, οστρυές, σφενδάμια) και καταλήγει σε συστάδες με υπερώριμα, μεγάλου σε μέγεθος δέντρα αρκεύθου. Στην περιοχή απαντώνται πολλά ακόμα όμορφα είδη της χλωρίδας. Εδώ απαντώνται τέσσερα είδη κρίνων: Lilium candidum, L. carniolicum, L. chalcedonicum και L. martagon. Άλλα σημαντικά είδη είναι ο σπάνιος Cynoglottis barrelieri serpentinicola, ο θάμνος Ruscus aculeatus, η ίριδα Iris reichenbachii, το Erodium guicciardii, η φριτιλάρια Fritillaria thessala, ο αστράγαλος Astragalus mayeri, το Goniolimon dalmaticum, το κυκλάμινο Cyclamen hederifolium, ο κρόκος Crocus cancellatus, το Onosma heterophylla, η σιληνή Silene graeca, η Minuartia verna, η Genista tinctoria, η αγριοτριανταφυλλιά Rosa arvensis, ο Rhinanthus pindicus, το Thalictrum minus, η Anthyllis vulneraria rubriflora, κ.ά. Στην περιοχή υπάρχουν και πολλά είδη ορχιδεών, όπως Cephalanthera longifolia, Epipactis helleborine, Himantoglosum carpinum, Neottia ovata, Platanthera chlorantha, Anacamptis morio, Orchis pinetorum, O. purpurea, O.quadripunctata, O. simia, Neotinea ustulata, N. tridentata και Ophrys helenae.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη, κυρίως μικροπούλια, από τα οποία ξεχωρίζουν ο κοκκινοτσιροβάκος, ο βουνοτσιροβάκος, ο κλειδωνάς, η γαλαζοπαπαδίτσα, ο δεντροτσοπανάκος, η ασπροκωλίνα, ο φλώρος, ο σπίνος, η καρδερίνα, το σιρλοτσίχλονο, το χρυσοτσίχλονο και το βουνοτσίχλονο. Από τα αρπακτικά, εδώ ζουν γερακίνες, φιδαετοί, ξεφτέρια, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, χουχουριστές και κουκουβάγιες. Σημαντική είναι η παρουσία σε πιο απομονωμένες περιοχές του μπούφου. Άλλα σημαντικά είδη της περιοχής είναι ο κότσυφας, η γερακότσιχλα, η τσίχλα, το τρυγόνι, ο συκοφάγος, ο αετομάχος και η κίσσα.

Η πανίδα των αμφίβιων και των ερπετών περιλαμβάνει είδη, όπως φρύνους, πρασινόφρυνους, δεντροβάτραχους, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαύρες της Ρούμελης, σπιτόφιδα, νερόφιδα και οχιές. Από τα θηλαστικά μόνιμη είναι η παρουσία της αρκούδας, ενώ εμφανίζονται περιστασιακά και κοπάδια λύκων. Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, ζαρκάδια, αλεπούδες, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, δεντρομυωξούς, δασομυωξούς, λαγούς και βραχοποντικούς (Apodemus mystacinus).

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Οι Πρέσπες απέχουν 45 χλμ. από την Φλώρινα και 54 χλμ. από την Καστοριά. Για να εξερευνήσετε τα δάση διαλέξτε για την διαμονή σας κάποιο κατάλυμα στο χωριό των Ψαράδων που βρίσκεται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Από εδώ ξεκινάνε όμορφα μονοπάτια μέσα στο όρος Ντέβα. Οπωσδήποτε πρέπει  να περπατήσετε το μονοπάτι που από τον Άγιο Γεώργιο φτάνει στη κορυφή του βουνού και διασχίζει τη καρδιά του δάσους των αρκεύθων.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.81871025407044, Longitude:21.053776600782612)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου, ανάμεσα σε λόφους και ξερά λιβάδια, απλώνεται ένας μοναδικός τόπος από κάθε άποψη, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Δρυοδάσος Άη Στράτη

Στο απομονωμένο νησί του Άη Στράτη, στη μέση του Αιγαίου, αναπτύσσεται ένα από τα πιο όμορφα, πυκνά και αρχαία δρυοδάση της νησιωτικής Ελλάδας.

Δάσος Ρούβα

Το δάσος του Ρούβα είναι το σημαντικότερο πρινοδάσος της Ελλάδας, καθώς είναι το μοναδικό παρθένο και υγιές δάσος της Κρήτης που διατηρεί ακόμα την φυσιογνωμία που χαρακτήριζε τα βουνά της νήσου από τα αρχαία χρόνια.

Δάσος Σημύδας Δυτικής Ροδόπης

Ένα σπάνιο, όμορφο δάσος, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία, που αποτελεί ένα μοναδικό βιότοπο λόγω της ύπαρξης του ψυχρόφιλου δέντρου της σημύδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.