Κομψάτος

Ένας πανέμορφος ποταμός της Θράκης που στο διάβα του δημιουργεί μια σειρά από πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα, ενώ φιλοξενεί σπάνια είδη της ιχθυοπανίδας των εσωτερικών υδάτων. Ο ποταμός έχει μήκος 68 χιλιόμετρα και μια λεκάνη απορροής που φτάνει τα 567 τ.χλμ. Πηγάζει από την περιοχή του Διάσπαρτου στην οροσειρά της Ροδόπης, διασχίζει τα βορειοανατολικά του νομού Ξάνθης, εισέρχεται στο νομό Ροδόπης, περνά δίπλα από το Παπίκιο Όρος και στο τέλος εκβάλλει στη λίμνη Βιστωνίδα, όπου δημιουργεί έναν εντυπωσιακό υδροβιότοπο. Στην έξοδο του ποταμού από την οροσειρά της Ροδόπης στην Θρακική πεδιάδα, κοντά στο χωριό Πολύανθος, βρίσκεται το εντυπωσιακό Οθωμανικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, χτισμένο το 17ο αιώνα από Ηπειρώτες μάστορες. Ο Κομψάτος είναι ένα καθαρό ποτάμι που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες νερών, πολυάριθμους μαιάνδρους, αμμώδεις όχθες, παρόχθια δάση και μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων.
 
Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, σε μια παρθένα περιοχή, όπου κυριαρχούν δάση από οξιές και μακεδονικά έλατα. Στην συνέχεια εισέρχεται σε μια περιοχή με μικρούς λόφους γεμάτους βελανιδιές. Λίγα χιλιόμετρα πριν τις εκβολές δημιουργεί μια πεδιάδα με καλλιέργειες και όμορφα δάση λεύκης, ενώ στις εκβολές του εμφανίζεται η χαρακτηριστική υδροχαρής βλάστηση της Βιστωνίδας. Στις όχθες του αναπτύσσονται πλατάνια, σφενδάμια, σκλήθρα, ιτιές, κ.ά. Διάφορα είδη της περιοχής είναι η παιώνια Paeonia peregrina, το Polygonum arenarium, η Achillea chrysocoma, η ανεμώνη Anemone blanda, το Erodium ciconium, το Arum cylindraceum, η Asphodeline lutea, η Onobrychis viciifolia, το Ornithogalum exscapum, το Cirsium arvense,  η ίριδα Iris reichenbachii, η Aristolochia rotunda, το Buglossoides purpurocaerulea και οι ορχιδέες Epipactis helleborine, Neottia nidus-avis και Orchis simia.
 
Ο ποταμός Κομψάτος θεωρείται μία από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα για τα αρπακτικά πουλιά. Εδώ συναντά κανείς πάνω από 140 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά είναι απειλούμενα. Σημαντικά αναπαραγόμενα είδη είναι ο ασπροπάρης, το όρνιο, ο φιδαετός, το σαΐνι, η αετογερακίνα, ο κραυγαετός και ο χρυσαετός. Άλλα αρπακτικά είναι ο σταυραετός, ο θαλασσαετός, ο σφηκιάρης, το διπλοσάινο, ο πετρίτης, το δεντρογέρακο, το βραχοκιρκίνεζο, ο μπούφος και η κουκουβάγια. Κοντά στο ποτάμι ζούνε σταχτοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, λευκοί πελαργοί, μαυροπελαργοί, νεροκότσυφες, αλκυόνες, αηδόνια, τσιχλοποταμίδες, σχοινοποταμίδες και νεροκοτσέλες. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως τσαλαπετεινοί, μελισσοφάγοι, χαλκοκουρούνες, κούκοι, κίσσες, ψαρόνια, λιβαδοκελάδες, τρυποφράχτες, καστανολαίμηδες, γαλαζοπαπαδίτσες, αετομάχοι, κάργιες, κοκκοθραύστες, σκαρθάκια, σιρλοτσίχλονα και τσιφτάδες.
 
Η ερπετοπανίδα είναι εξίσου πλούσια. Από τα αμφίβια, ζούνε εδώ σαλαμάνδρες, κοινοί τρίτωνες, σπάνιοι  λοφιοφόροι τρίτωνες, κιτρινομπομπίνες, φρύνοι, πρασινόφρυνοι, πηδοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, λιμνοβάτραχοι και ο σπάνιος πηλοβάτης. Από τις χελώνες απαντώνται βαλτοχελώνες, ποταμοχελώνες, γραικοχελώνες, και μεσογειακές χελώνες, ενώ οι σαύρες αντιπροσωπεύονται από κονάκια, αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, γουστέρες του Ταύρου και σπάνιους οφίσωπες. Τέλος και τα φίδια είναι πολλά καθώς στην περιοχή ζουν έρυκες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, στεφανοφόροι, εφιοί, θρακικοί λαφιάτες, σαπίτες, σαΐτες, αγιόφιδα, λαφιάτες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα και οθωμανικές οχιές.
 
Από τα θηλαστικά στις πηγές του ποταμού συναντώνται αρκούδες, ζαρκάδια και λύκοι, ενώ οι λύκοι εμφανίζονται και πιο χαμηλά στα δρυοδάση. Στο ποτάμι ζούνε πολλές βίδρες, ενώ κοντά στις εκβολές ζούνε λίγα τσακάλια. Η πανίδα συμπληρώνεται με αγριόγατους, αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες, κουνάβια και τον σπάνιο νανοποντικό. Ένα σημαντικό είδος που συναντάται και αυτό κοντά στις εκβολές είναι η πανέμορφη στικτοϊκτίδα, ένα είδος κουναβιού. Σημαντική είναι και η παρουσία σπάνιων νυχτερίδων, όπως μπαρμπαστέλοι, μυωτίδες του Daubenton, ρινόλοφοι του Mehely, μεγάλοι και μικροί νυχτοβάτες και ορεινές ωτονυχτερίδες.
 
Η ιχθυοπανίδα του ποταμού περιλαμβάνει πολλά και σπάνια είδη. Ξεχωρίζουν η ενδημική αλάια (Alburnus vistonicus), η θρακοβελονίτσα (Cobitis strumicae), η θρακική μπριάνα (Barbus cyclolepis), το αγκαθερό (Gasterosteus gymnourus), το πετροχείλι (Oxynoemacheilus bureschi) και το τσαϊλάκι (Petroleuciscus borysthenicus). Άλλα είδη είναι το χέλι (Anguilla anguilla), η πεταλούδα (Carassius gibelio), το γριβάδι (Cyprinus carpio), ο βουλγαροκωβιός (Gobio bulgaricus), η μουρμουρίτσα (Rhodeus amarus), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis) και ο θρακικός ποταμοκέφαλος (Squalius orpheus).
 
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Οι εκβολές του Κομψάτου στην Βιστωνίδα απέχουν 252 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατίας. Αν θέλετε να πάτε στις πηγές του στρίβετε προς Ξάνθη, κατευθύνεστε προς Έχινο και στη συνέχεια προς Θέρμες. Ο ποταμός στο μεγαλύτερο μέρος του δεν συναντά δρόμους και έτσι γίνετε ακόμα πιο συναρπαστικός καθώς μπορείτε να τον εξερευνήσετε με το καλύτερο μέσο: τα πόδια.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.10431712515921, Longitude:25.2155598275192)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μανικιάτης

Ο Μανικιάτης είναι ένας μεγάλος σε μήκος ποταμός της Εύβοιας που στο διάβα του σχηματίζει πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα.

Σπερχειός

Ο μεγαλόπρεπος ποταμός της Στερεάς Ελλάδας διακρίνεται για την αλώβητη φυσιογνωμία του, καθώς από τις πηγές στα ψηλά μέχρι τις όμορφες εκβολές του, διατηρεί ακόμα τον αρχαίο του ρου.

Δεσπάτης

Ο Δεσπάτης είναι ένα όμορφο, καθαρό ποτάμι της ανατολικής Μακεδονίας που κυλάει μέσα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης σε μια περιοχή που ακόμα είναι σχεδόν αδιατάρακτη από την ανθρώπινη παρουσία.

Δροσοπόταμος Βιτσίου

Ένα μικρό σε μήκος ποτάμι με κρυστάλλινα νερά που μαζεύει τα νερά του Βέρνου και κινείται ήρεμα μέσα σε ένα πλούσιο ορεινό δάσος, πριν καταλήξει σε μια μεγάλη πεδιάδα.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.