Κύθνος - The Abyss

Ένας κάθετος υποβρύχιος γκρεμός φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου χιλιάδες πολύχρωμοι μικροί και μεγάλοι οργανισμοί βρίσκουν καταφύγιο στα σκοτεινά του κοιλώματα. Η «Άβυσσος», όπως είναι γνωστή, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς καταδυτικούς προορισμούς της Κύθνου. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού, στην περιοχή του Άγιου Σώστη, λίγο πιο βόρεια από τα Λουτρά. 

Από την επιφάνεια ο βυθός κατεβαίνει σχετικά ομαλά μέχρι τα 30 μέτρα όπου βρίσκεται ένα κρεμαστό «μπαλκόνι», πάνω στο οποίο κρέμονται σχοινιά και δίχτυα δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο. Από τα 40 μέτρα και κάτω ξεκινά ένας εντυπωσιακός, απόκρημνος γκρεμός με αρνητική κλίση, γεμάτος χρώματα από διάφορους οργανισμούς: σφουγγάρια, ανεμώνες, κοράλλια και βρυόζωα.

Άλλο ένα «μπαλκόνι» βρίσκεται στα 50 μέτρα και από εκεί ο βυθός συνεχίζει ευθεία φτάνοντας τα 80 μέτρα. Η θαλάσσια ζωή είναι μοναδική καθώς τα μεγαλύτερα κυνηγημένα είδη από τα ρηχά βρίσκουν καταφύγιο σ’ αυτά τα βάθη, ενώ εκατοντάδες πολύχρωμοι μικροοργανισμοί έχουν για σπίτι τους τις ήσυχες σπηλιές των κάθετων βράχων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Καταδυτικό κέντρο Aqua Team, Λουτρά, Κύθνος

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η Κύθνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά (3 ώρες) και με το Λαύριο (2 ώρες). Το καταδυτικό κέντρο Aqua Team, με την βοήθεια του οποίου θα φτάσετε στο σημείο της κατάδυσης, βρίσκεται στα Λουτρά, 12 χλμ. βορειότερα του λιμανιού Μέριχα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.451214415350904, Longitude:24.43187412707516)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Δονούσα - Φωκοσπηλιά

Στις απόκρημνες ανατολικές ακτές της Δονούσας, στον κάβο του Μοσχονά και στο τέλος ενός ψηλού γκρεμού, βρίσκετε μια βραχώδης κοιλότητα-σπηλιά που σαν οικότοπος χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες συνθήκες.

Λέσβος - Βραχονησίδα Μυρμήγκι

Η μικρή βραχονησίδα Μυρμήγκι με τον πανέμορφο βυθό βρίσκεται στα βόρεια της Λέσβου, μόνο πέντε λεπτά διαδρομή με το σκάφος από την Πέτρα.

Κύθνος - Ναυάγιο «Pepe»

Ένα μικρό ναυάγιο σε ένα απάνεμο κόλπο της Κύθνου έχει μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα τεράστιο ενδιαίτημα για πολλά και εντυπωσιακά είδη γυμνοβράγχιων.

Παντιερονήσι - Σπήλαιο Τρούλος

Το Παντιερονήσι είναι ένα ακατοίκητο νησάκι στα νότια της Πάρου, το οποίο κάτω από τις βραχώδεις ακτογραμμές του κρύβει ένα εντυπωσιακό υποθαλάσσιο σπήλαιο.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.