Καστελλόριζο

Το νησάκι που ορίζει την ανατολική εσχατιά της Ελλάδας αποτελεί έναν βιολογικό παράδεισο, καθώς φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό από ιδιαίτερα σπάνια φυτά και ζώα της  Ανατολίας. Χωρίς υπερβολή, το μικρό Καστελλόριζο, αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για κάθε επιστήμονα και φυσιοδίφη, ανεξάρτητα από το πεδίο έρευνας και τα ενδιαφέροντα του. Το Καστελλόριζο, ή αλλιώς νήσος Μεγίστη, είναι το μεγαλύτερο νησί από ένα σύμπλεγμα νήσων που απλώνεται 1,25 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λυκίας. Ανήκει στα Δωδεκάνησα και απέχει από την κοντινότερη Ρόδο 72 ναυτικά μίλια. Η έκταση του νησιού φτάνει τα 9,1 τ.χλμ. και το μήκος των ακτών του τα 19 χλμ. Το σχήμα του είναι σχεδόν τριγωνικό με μήκος 6 χλμ. και πλάτος 3 χλμ. Στην βόρεια πλευρά του βρίσκεται ο όρμος στον οποίο είναι χτισμένος ο παραδοσιακός οικισμός του νησιού που κοιτάει προς τις λυκιακές ακτές. Στην είσοδο του όρμου απλώνονται τα μικρά νησάκια Ψωραδιά, Άγιος Γεώργιος, Αγριελιά, Πολυφάδος, Ψωμί, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί και Μικρό Μαύρο Ποϊνί. Πάνω από τον οικισμό υψώνεται ο βράχος της Βίγλας που στο ψηλότερο σημείο του (272 μ.) βρίσκεται το Παλαιόκαστρο. Άλλα υψώματα του νησιού είναι του Χατζηλιά (230 μ.), η Μούντα (203 μ.), η Κιόλια (193 μ.) και το Αυγό (177 μ.). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Καστελλόριζου είναι η απόκρημνη ακτογραμμή που δημιουργεί ένα οροπέδιο στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, η σκληροτράχηλη μορφολογία, η απουσία παραλιών και οι πολλές θαλασσινές σπηλιές. Το Καστελλόριζο, αν και μικρό σε μέγεθος, διακρίνεται από μία μεγάλη και περήφανη ιστορία, τα ίχνη της οποίας βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί. Η γειτνίαση με τις ακτές της Λυκίας και η απομόνωση της νήσου έχουν συμβάλλει στην δημιουργία ενός μοναδικού βιοτόπου με χλωρίδα και πανίδα που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Η εξερεύνηση στο Καστελλόριζο είναι μια πραγματική απόλαυση για τον φυσιολάτρη.

Η βλάστηση του νησιού είναι κυρίως φρυγανώδης και μόνο πάνω από τον οικισμό απλώνεται ένα μικρό δάσος από πεύκα και κυπαρίσσια. Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχουν λίγες διάσπαρτες βελανιδιές, πουρνάρια και χαρουπιές. Το Καστελλόριζο διακρίνεται για την σπάνια χλωρίδα του με ενδημικά είδη του νησιού αλλά και είδη που προέρχονται από την Λυκία. Στο νησί υπάρχουν δύο ενδημικά φυτά: η Cymbalaria microcalyx subsp paradoxa και η Vicia davisii. Φυτά της Λυκίας και άλλα σπάνια είδη που συναντώνται εδώ είναι ο γάλανθος Galanthus peshmenii, η φριτιλάρια Fritillaria elwesii, το κολχικό Colchicum stevenii, η Ajuga bombycina, ο Convolvulus coelesyriacus, το Biarum ditschianum, η Arenaria luschanii, η Ballota glandulosissima, το Eryngium falcatum, το Galium pseudocapitatum, το Allium junceum,  η Crepis pusilla, ο Phlomis bourgaei, η Ricotia carnosula, η Rosularia globulariifolia, το Medicago carica, η Silene leptoclada, το Lamyropsis cynaroides, το Verbasum levanticum και το Polygonum praelongum. Άλλα είδη που συναντάει κανείς είναι η Alkanna tubulosa, το αγριογαρύφαλλο Dianthus tripunctatus, η σιληνή Silene echinospermoides, το Teucrium montbretii subsp heliotropiifolium, οι καμπανούλες Campanula hagielia και Campanula simulans, το Arum dioscoridis, η Crassula tillaea, ο Phlomis lanata, το Pisum fulvum, η Daphne gnidioides, η Ferula tingitana, o Allosorus persicus, ο Convolvulus pentapetaloides, το Galium dumosum, ο Hyoscyamus albus, η παπαρούνα Papaver lecoqii, η Silene nocturna, η Trigonella cariensis και οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Ophrys lyciensis, Ophrys lucis και Ophrys sitiaca.

Η ορνιθοπανίδα του νησιού περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη με κορυφαίο τον ακριβοθώρητο αιγαιόγλαρο που μπορεί κανείς να τον παρατηρήσει ακόμα και μέσα στο λιμάνι. Από τα αρπακτικά εδώ ζούνε και εμφανίζονται σπιζαετοί, γερακίνες, πετρίτες, μαυροπετρίτες, βραχοκιρκίνεζα και κουκουβάγιες. Άλλα είδη του νησιού είναι οι αρτέμηδες, οι μύχοι, οι θαλασσοκόρακες, οι ασημόγλαροι, οι σταχτάρες, οι βουνοσταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι αλκυόνες, οι κορυδαλλοί, τα βραχοχελίδονα, τα σταβλοχελίδονα, τα σπιτοχελίδονα, οι λιβαδοκελάδες, οι τρυποφράχτες, οι καρβουνιάρηδες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι ασπροκωλίνες, οι γαλαζοκότσυφες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυροτσιροβάκοι, οι μελωδοτσιροβάκοι, οι θαμνοφυλλοσκόποι, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι αετομάχοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι καρδερίνες, οι φλώροι, οι τσιφτάδες και τα φρυγανοτσίχλονα.
 
Ο πρωταγωνιστής της πανίδας του Καστελλόριζου και αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό ζώο του νησιού είναι η σαλαμάνδρα Lyciasalamandra luschani subsp basoglui με το πορτοκαλί χρώμα, η νυφίτσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Στο νησί ζούνε και πρασινόφρυνοι, ενώ η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη, όπως τον κυρτοδάκτυλο, το σαμιαμίδι, τον αβλέφαρο, την χρυσίζουσα σαύρα, την τουρκική σαύρα, τον οφιόμορο, το κροκοδειλάκι, την αμφίσβαινα, τον τυφλίνο, τον μαύρο έφιο, τον ζαμενή της Ρόδου, το θαμνόφιδο και τον σαπίτη. Από τα θηλαστικά οι σπηλιές γύρω από το νησί ακόμα προσφέρουν καταφύγιο στις μεσογειακές φώκιες, ενώ εδώ ζει και η σπάνια ασιατική τρανονυχτερίδα (Eptesicus bottae). Η πανίδα του νησιού συμπληρώνεται από πολλά ενδιαφέροντα μικρά ζώα, όπως το σαλιγκάρι Zonites caricus, οι σκορπιοί Calchas nordmanni, Protoiurus kraepelini και Iurus asiaticus, η μεγάλη σαρανταποδαρούσα Eurygyrus rhodius, η ενδημική πεταλούδα Zerynthia celsii subsp kastelorisii και η σπάνια πεταλούδα Ypthima asterope. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υποβρύχια πανίδα, καθώς εδώ πρωτοφθάνουν πολλά είδη που προέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, όπως τα ψάρια Oxyurichthys petersi, Pterois miles, Pempheris vanicolensis, Sargocentron rubrum και Scarus ghobban και τα δίθυρα μαλάκια Chama pacifica, Barbatia plicata και Septifer cumingii.
 
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Το Καστελλόριζο συνδέεται ακοπλοϊκά με τον Πειραιά, τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, ενώ υπάρχει και αεροπορική σύνδεση από τη Ρόδο. Το νησί προσφέρεται για ήρεμο και απολαυστικό περπάτημα, ενώ οι λάντζες από την άνοιξη και μετά κάνουν δρομολόγια στις σπηλιές και στα κοντινά νησάκια της Ρω και της Στρογγύλης.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 36.13877243654069, Longitude:29.58128628222653)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος, γνωστή διεθνώς και με το όνομα «Τζάντε», ή Φιόρο του Λεβάντε (ανθός της Ανατολής) κατά τους Βενετσιάνους, είναι ένα νησί που μέσα του φυλάσσει έναν μεγάλο πλούτο χλωρίδας και πανίδας.

Κύθνος

Η Κύθνος είναι ένα νήσι που χαρακτηρίζεται από την αλώβητη ομορφιά της κυκλαδίτικης φύσης, καθώς διακρίνεται από μια πλούσια και αυθεντική φυσιογνωμία που αντιστέκεται ακόμα στον μαζικό τουρισμό.

Φολέγανδρος

Η μαγευτική Φολέγανδρος, που για πολλούς είναι ένα από τα ομορφότερα κυκλαδονήσια, φιλοξενεί στην μικρή της έκταση ένα τεράστιο πλούτο από σπάνια είδη της χλωρίδας του Αιγαίου.

Αντίπαρος

Η μαγευτική Αντίπαρος στο κέντρο των Κυκλάδων, παρά το μικρό της μέγεθος, φιλοξενεί μια πληθώρα πλούσιων και ανόθευτων βιοτόπων.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.