Σαλαμίνα

Η παρεξηγημένη Σαλαμίνα, μπορεί να μην θεωρείται παράδεισος για την άγρια φύση, εντούτοις όμως στα δάση, στους λόφους και στις ακτές του νησιού, ο φυσιολάτρης μπορεί να συναντήσει πολλά αξιόλογα είδη της πανίδας και της χλωρίδας. Πατρίδα του τραγικού ποιητή Ευριπίδη και διάσημη σε όλο τον κόσμο για την ναυμαχία του το 480 π.Χ. μεταξύ Ελλήνων και Περσών, η Σαλαμίνα διακρίνεται για τα δεκάδες μικρά αξιοθέατα της πλούσιας ιστορίας της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού κόλπου με έκταση που φτάνει τα 95 τ.χλμ. και χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη ακτογραμμή με έντονο διαμελισμό από κόλπους, χερσονήσους, όρμους και μικρά νησιά. Βρίσκεται στα βόρεια του Σαρωνικού κόλπου και πολύ κοντά στις ακτές της Αττικής. Στα βόρεια της απλώνεται ο κόλπος της Ελευσίνας, στα ανατολικά της απέχει από το Πέραμα μόλις 500 μέτρα, στα νότια της και μετά από 7 ναυτικά μίλια βρίσκεται η Αίγινα και στα ανατολικά της ένας πορθμός 490 μέτρων την χωρίζει από την χερσόνησο της Αγίας Τριάδας Μεγαρίδος. Γύρω από την Σαλαμίνα βρίσκονται τα μικρά νησιά Μακρόνησος, Ρεβυθούσα, Κανάκια, Τριμέσα, Περιστέρια, Πέρα, Αταλάντη, Ψυττάλεια, Άγιος Γεώργιος και Λέρος. Το εσωτερικό του νησιού διακρίνεται από ήρεμους λόφους με σημαντικότερους το Μαυροβούνι (375 μ.), τη Βίγλα (366 μ.), το Φούρθι (347 μ.), τη Ντάρνιζα (345 μ.) και τη Κόγχη (276 μ.). Η Σαλαμίνα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα νησιά στην πυκνότητα πληθυσμού. Παρόλη όμως την έντονη και συχνά άναρχη οικιστική ανάπτυξη και την γειτνίαση με τα ρυπογόνα διυλιστήρια και ναυπηγεία, η Σαλαμίνα έχει πολλά ενδιαφέροντα μονοπάτια που οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλες θέσης αναψυχής. Αξίζει κανείς να την επισκεφθεί κατά την εαρινή περίοδο και να περπατήσει στα δάση και στις παραλίες του νησιού για να ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα είδη.

Η βλάστηση στο νησί είναι τυπικά μεσογειακή με είδη, όπως την χαλέπιο πεύκη, τα θαμνοκυπάρισσα, τα πουρνάρια, τις ήμερες βελανιδιές, τις πικραμυγδαλιές, τις αγριελιές, τα φυλλίρια, τα σκίνα, τις χαρουπιές, τα αλμυρίκια, τις βατομουριές, τις λαδανιές, κ.ά. Από τα σημαντικά φυτά ξεχωρίζουν η καμπανούλα Campanula celsii subsp celsii, η φριτιλάρια Fritillaria graeca, η Beta macrocarpa, το Cerastium brachypetalum subsp atheniense, το Galium monachinii, ο κρόκος Crocus cartwrightianus, το Delphinium hellenicum, το Alyssum strigosum, το Ornithogalum atticum, η Bellevalia ciliata, η Sternbergia sicula και η ίριδα Iris attica. Άλλα είδη είναι το Allium hirtovaginatum, η Aristolochia microstoma, το Eryngium campestre, το Glaucium flavum, το Μesembryanthemum nodiflorum, η Βrassica cretica, η Minuartia mediterranea, η Scilla autumnalis, ο Convolvulus siculus, η Paronychia macrosepala, το Sedum sediforme, η Valeriana dioscoridis, το Linum nodiflorum, η σιληνή Silene nocturna, η Genista acanthoclada,  το Hypericum empetrifolium, η Matthiola longipetala subsp bicornis, το Onosma frutescens, η Saxifraga tridactylites, ο Astragalus sinaicus, η Anchusa aegyptiaca και οι ορχιδέες Limodorum abortivum, Spiranthes spiralis, Neotinea maculata, Anacamptis papilionacea, Anacamptis collina, Orchis italica, Orchis quadripunctata, Himantoglossum robertianum, Serapias bergonii, Ophrys speculum, Ophrys iricolor, Ophrys spruneri, Ophrys tenthredinifera, κ.ά.

Η ορνιθοπανίδα του νησιού περιλαμβάνει πολλά κοινά είδη. Στο νησί ζούνε αρκετές νησιώτικες πέρδικες, ενώ τα τρυγόνια, οι τσίχλες και τα ορτύκια είναι περαστικά. Σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή ζούνε πολλές αλκυόνες, ενώ στους λίγους μικρούς υγροτόπους καταφθάνουν λασποσκαλίδρες, αργυροπούλια, καλαμοκανάδες, μαυροβουτηχτάρια, πρασινοσκέληδες, ποταμοσφυριχτές, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες και κοκκινοσκέληδες. Από τα αρπακτικά εδώ απαντώνται γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια και βραχοκιρκίνεζα. Άλλα είδη του νησιού είναι οι κορμοράνοι, οι καστανοκέφαλοι γλάροι, τα χειμωνογλάρονα, οι κουκουβάγιες, οι γκιώνηδες, τα γιδοβύζια, οι σταχτάρες, οι τσαλαπετεινοί, οι κορυδαλλοί, τα σταβλοχελίδονα, τα σπιτοχελίδονα, οι νεροκελάδες, οι λιβαδοκελάδες, οι κιτρινοσουσουράδες, οι τρυποφράχτες, οι κοκκινολαίμηδες, οι καρβουνιάρηδες, οι σταχτοπετρόκληδες, οι ασπροκωλίνες, οι μαυρολαίμηδες, οι γαλαζοκότσυφες, οι μαυροσκούφηδες, οι μαυριτσιροβάκοι, οι σταχτομυγοχάφτες, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι αετομάχοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, τα φανέτα, οι καρδερίνες, οι φλώροι και τα σκαρθάκια. Από την ερπετοπανίδα στην Σαλαμίνα ζούνε γραικοχελώνες, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλοι, τρανόσαυρες, τυφλίνοι, σαπίτες, αγιόφιδα, σπιτόφιδα και σαΐτες, ενώ από τα αμφίβια απαντώνται μόνο βαλκανοβάτραχοι και γραικοβάτραχοι. Στο νησί ζούνε αρκετές αλεπούδες, πετροκούναβα, σκαντζόχοιροι και νυχτερίδες.
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Στην Σαλαμίνα μπορείτε να φτάσετε με φέρυ από το Πέραμα στα ανατολικά ή από το Πέραμα Μεγαρίδος στα δυτικά. Αξίζει να επισκεφθείτε τον μικρό υγρότοπο στα Αμπελάκια και να περπατήσετε το μικρό μονοπάτι που από τις Κολώνες βγάζει στην περίφημη Σπηλιά του Ευριπίδη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.930181651696934, Longitude:23.498980374023404)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αγκίστρι

Το κατάφυτο νησί του Σαρωνικού αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους εξερευνούν τη φύση, καθώς μέσα σε μια μικρή έκταση, πνιγμένη στο πευκοδάσος, φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Ερείκουσα

Ένα πανέμορφο, διαφορετικό νησί που στέκεται καταπράσινο στην είσοδο της Αδριατικής και συγκεντρώνει πολλά είδη της άγριας ζωής του Ιονίου.

Κύθνος

Η Κύθνος είναι ένα νήσι που χαρακτηρίζεται από την αλώβητη ομορφιά της κυκλαδίτικης φύσης, καθώς διακρίνεται από μια πλούσια και αυθεντική φυσιογνωμία που αντιστέκεται ακόμα στον μαζικό τουρισμό.

Νίσυρος

Η πανέμορφη Νίσυρος, το νησί του Γίγαντα Πολυβώτη, όπου η λάβα, το θειάφι, η ελαφρόπετρα και τα πολύχρωμα πετρώματα πρωταγωνιστούν, διακρίνεται από μία μοναδική για την χώρα μας νησιώτικη φυσιογνωμία.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.