Πρασονήσι Ρόδου

Κορυφαίος προορισμός για τους απανταχού λάτρεις του kitesurf και του windserf το μικρό Πρασονήσι της Ρόδου φιλοξενεί και μία ιδιαίτερα σπάνια χλωρίδα. Το Πρασονήσι αποτελεί ουσιαστικά το νοτιότερο κομμάτι γης της Ρόδου. Στην ουσία δεν πρόκειται για πραγματικό νησί αλλά περισσότερο για ένα «εποχικό νησί». Το Πρασονήσι είναι ενωμένο τις περισσότερες μέρες του χρόνου με την Ρόδο, μέσω μιας λωρίδας άμμου που σχηματίζει δύο εντυπωσιακές παραλίες. Το μήκος της, σχεδόν τριγωνικής, αμμολωρίδας φτάνει τα 760 μέτρα, το μέγιστο πλάτος της που βρίσκετε από την μεριά της Ρόδου τα 740 μέτρα και το ελάχιστο πλάτος που βρίσκετε κοντά στο Πρασονήσι τα 70 μέτρα. Οι δύο παραλίες έχουν μήκος περίπου 1 χλμ. Πολλές φορές -κυρίως τον χειμώνα- και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις παλίρροιες και τα ρεύματα, η θάλασσα περνάει πάνω από την άμμο και το νησάκι αποκόπτεται από τη Ρόδο. Το συνολικό εμβαδόν του νησιού φτάνει τα 155 στρέμματα και η ακτογραμμή του τα 6 χιλιόμετρα. Πρόκειται για έναν άγριο, ανεμοδαρμένο και ακατοίκητο τόπο με αμμώδες και αργιλώδες υπόστρωμα και χαμηλή, πυκνή και θαμνώδη βλάστηση. Ένας χωματόδρομος μήκους 2 χιλιομέτρων διαγράφει όλο το μήκος του νησιού φτάνοντας μέχρι το ακρωτήρι Πράσο, όπου βρίσκεται ένας πέτρινος φάρος ύψους 14 μέτρων που χτίστηκε το 1890 από Γάλλους μηχανικούς. Στο πρώτο ύψωμα που συναντάει κανείς υπάρχει και ένα μικρό «λιβαδάκι» από αφιερωματικούς κούκους (πέτρες βαλμένες η μία πάνω στην άλλη), συνήθεια που εφαρμόζεται σε περιπατητικές διαδρομές και «ιερούς τόπους» της Ανατολής. Ο ψηλότερος λόφος του νησιού φτάνει τα 80 μέτρα, ενώ χαρακτηριστικές λόγω βλάστησης είναι δύο εποχικές ρεματιές που κατεβαίνουν στις ανατολικές ακτές. Μπορεί το μικρό Πρασονήσι να είναι περισσότερο γνωστό για τους χιλιάδες λάτρεις των θαλάσσινων σπορ, όμως δεν είναι λίγοι οι περιπατητές και οι ερασιτέχνες βοτανικοί που από τον Μάρτη μέχρι και τον Μάη το επισκέπτονται για να ανακαλύψουν δεκάδες σπάνια είδη της χλωρίδας της Ρόδου.

Η βλάστηση του νησιού είναι κατά βάση αμμόφιλη και από τα μεγαλύτερα είδη ξεχωρίζουν κάποια θαλασσόκερδα, πολλά από τα οποία έχουν μία σημαιόσχημη όψη λόγω των δυνατών ανέμων της περιοχής. Στο περπάτημα σας στις μικρές γιδόστρατες θα ανακαλύψετε κάποια ενδημικά είδη της Ρόδου και πολλά σπάνια φυτά με σημαντικότερα την φριτιλάρια Fritillaria rhodia, την καμπανούλα Campanula rhodensis, τον Ranunculus asiaticus, την Achillea cretica, το Helichrysum orientale, την Hormuzakia aggregata, την Arenaria aegaea και την σιληνή Silene discolor. Άλλα πιο κοινά είδη είναι ο ασφόδελος Asphodelus ramosus, το Polygonum maritimum, η Salsola tragus subsp pontica, η Ononis ramosissima, η Pseudorlaya pumila, η Genista acanthoclada, η κρομμύδα Drimia maritima, το Bupleurum gracile, η Orlaya daucoides, ο Astragalus spruneri, η λαδανιά Cistus monspeliensis, ο Convolvulus oleifolius, η Ρaronychia macrosepala, ο φλώμος Euphorbia acanthothamnos, η Alkanna tinctoria, η σιληνή Silene sedoides, το Teucrium brevifolium, η Rubia tenuifolia, ο Hedypnois rhagadioloides subsp tubaeformis, το Helianthemum salicifolium, η Cuscuta palaestina, το Hedysarum spinosissimum, το Tripodion tetraphyllum και η Valantia aprica. Από τις ορχιδέες εδώ απαντώνται οι Ophrys lucis, Ophrys parvula, Ophrys cretica subsp beloniae, Ophrys labiosa και Anacamptis papilionacea subsp aegaea.

Το Πρασονήσι θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός τόπος για την ορνιθοπανίδα, καθώς αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία στάσης και ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά αλλά και πέρασμα για πολλά αρπακτικά. Στους κάθετους βράχους στα δυτικά φωλιάζουν σπάνιοι μαυροπετρίτες, ενώ μέχρι πρόσφατα στην περιοχή πετούσαν σπιζαετοί. Άλλα αρπακτικά που περνάνε κάθε Σεπτέμβρη από εδώ είναι οι κραυγαετοί, οι στεπαετοί, οι γερακαετοί, οι σφηκιάρηδες και οι καλαμόκιρκοι, ενώ στην περιοχή εμφανίζονται συχνά αετογερακίνες, γερακίνες, πετρίτες και βραχοκιρκίνεζα. Άλλα είδη που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ο θαλασσοκόρακας, ο αρτέμης, ο μύχος, ο σπάνιος αιγαιόγλαρος, ο ασημόγλαρος, η κουκουβάγια, το ορτύκι, το τρυγόνι, το γιδοβύζι, ο τσαλαπετεινός, ο μελισσοφάγος, ο κορυδαλλός, η μικρογαλιάντρα, το βραχοχελίδονο, η ωχροκελάδα, η λιβαδοκελάδα, ο καρβουνιάρης, ο σταχτοπετρόκλης, η ασπροκωλίνα, ο μαυρολαίμης, ο μαυροτσιροβάκος, ο αετομάχος, ο κοκκινοκεφαλάς, το φρυγανοτσίχλονο και ο τσιφτάς.

Η ερπετοπανίδα του μικρού νησιού αποτελείται από οφίσοπες, κροκοδειλάκια, σαμιαμίδια, κυρτοδάκτυλους, τρανόσαυρες, τουρκικές σαύρες και αβλέφαρους. Η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του νησιού αποτελεί πέρασμα για θαλάσσιες χελώνες καρέτα και σπάνιες πράσινες χελώνες. Από τα θηλαστικά εδώ κυνηγούν μόνο πετροκούναβα που έρχονται από τη Ρόδο και μικρά τρωκτικά. Το Πρασονήσι είναι ο πρώτος τόπος που συναντούν οι μεσογειακές φώκιες που ζούνε σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στη Βόρεια Κάρπαθο και έρχονται εδώ για να κυνηγήσουν ή για να βρουν την δική τους επικράτεια.
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Το Πρασονήσι απέχει 91 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, 12 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χωριό την Κατταβιά και 40 χιλιόμετρα από τη Λίνδο. Επ’ ουδενί μην δοκιμάσετε να διασχίσετε την αμμώδη λωρίδα με αυτοκίνητο, ακόμα και αν πρόκειται για τζιπ, θα κολλήσετε. Καλύτερη εποχή για εξερεύνηση είναι η άνοιξη, ενώ αν έρθετε εδώ το καλοκαίρι προμηθευτείτε αρκετό νερό από τα μαγαζιά που βρίσκονται στην αρχή της παραλίας και πάντα καπέλο γιατί ο ήλιος δεν αστιεύεται.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 35.88501347869135, Longitude:27.757598728820767)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Αντίπαρος

Η μαγευτική Αντίπαρος, μέσα στην μικρή της έκταση, φιλοξενεί μια πληθώρα οικοσυστημάτων που διατηρούν ακόμα την αυθεντική τους φυσιογνωμία, παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων.

Τήνος

Η Τήνος με το εντυπωσιακό, άνυδρο τοπίο της είναι ένα νησί που αν και φαινομενικά μοιάζει ξερή και φτωχή, εντούτοις φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της κυκλαδίτικης χλωρίδας.

Σχοινούσα

Το κυκλαδονήσι με τις δαντελωτές ακτογραμμές και το ήρεμο τοπίο χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια είδη της χλωρίδας συγκριτικά με το μικρό του μέγεθος.

Λέσβος

Σαν ένα καταπράσινο πλατανόφυλλο στο νερό, η Λέσβος της λαϊκής παράδοσης και των μεγάλων μορφών του ελληνικού πνεύματος φιλοξενεί έναν πλούτο από διαφορετικούς οικότοπους μέσα στους οποίους ζουν πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.