Πηγές Αροάνιου ποταμού

Κάτω από τη σκιά του ορεινού όγκου του Χελμού, βρίσκεται ένα πλατανόδασος, δίπλα από το οποίο, στις ρίζες ενός βράχου εκβάλλουν πηγές που στη συνέχεια σχηματίζουν τον Αροάνιο ποταμό. Οι πηγές του Αροανίου, βρίσκονται στα νοτιοδυτικά του βουνού, σε υψόμετρο 600 μέτρων, δίπλα από το χωριό Πλανητέρο. Η ίδια η ετυμολογία του χωριού Πλανητέρο (πλατάνια και νερό) σε προετοιμάζει για το τοπίο που θα συναντήσεις. Ο ποταμός πηγάζει από πολλά σημεία αλλά το περισσότερο νερό βγαίνει από το βυθό μιας λιμνοπηγής που βρίσκεται στη ρίζα ενός μεγάλου βράχου. Στη συνέχεια το ποτάμι διασχίζει με νότια κατεύθυνση την κοιλάδα της Κατσάνας και συναντιέται με τον Λάδωνα και τον ποταμό Τράγο, ρέοντας σε ένα μήκος 10 χιλιομέτρων. Η ροή των νερών μέσα από τα βράχια είναι εντυπωσιακή και πρόκειται για νερά από την λεκάνη του Φενεού και το βουνό του Χελμού που φτάνουν ως εδώ μέσα από καταβόθρες.

Στην περιοχή γύρω από τις πηγές αναπτύσσεται ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά πλατανοδάση της χώρας μας, που καλύπτει μια έκταση 100 στρεμμάτων. Τα πλατάνια αναπτύσσονται σε ένα πλάτωμα ανάμεσα σε υδάτινους μαιάνδρους και πολλά από αυτά φτάνουν σε διάμετρο τα 4 μέτρα. Το δάσος στην αρχή του προστατεύεται από τα ανατολικά από κάθετα βράχια πάνω στα οποία φυτρώνουν διάφορα ενδιαφέροντα είδη. Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι η κενταύρια Centaurea achaia, o κρίνος Lilium chalcedonicum, η τουλίπα Tulipa orphanidea, η ίριδα Iris unguicularis, το Galium thymifolium, η πρίμουλα Primula vulgaris, το Plumbago europaea, η Veronica chamaedrys, ο κρόκος Crocus boryi, το Polygonum equisetiforme, το Prospero autumnale, η φριτιλάρια Fritillaria graeca, το κυκλάμινο Cyclamen peloponnesiacum, η Aristolochia elongata, η Bellevalia dubia, το κολχικό Colchicum bivonae και οι ορχιδέες Anacamptis pyramidalis, Α. papillionacea, Orchis italica, O. pauciflora, O. quadripunctata, Limodorum abortivum, Serapias lingua, Ophrys mammosa, O. attica, O. bombyliflora και O. apifera.

Τα πλατάνια κρατάνε μεγάλους πληθυσμούς από εξαιρετικά άφοβους δεντροτσοπανάκους αλλά και ακριβοθώρητους δεντροβάτες που έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία. Στην περιοχή γύρω από το πλατανόδασος ζούνε ξεφτέρια, πετρίτες, μπούφοι, σιρλοτσίχλονα, τσιφτάδες, μπεκάτσες, βραχοκιρκίνεζα, κουκουβάγιες, χουχουριστές, μπεκατσίνια, αετομάχοι, τριγώνια, σκαρθάκια, λούγαρα, γαλαζοκότσυφες, σταχτοσουσουράδες, γαλαζοπαπαδίτσες, τρυποφράχτες, καλόγεροι, κίσσες, μυγοχάφτες και τσιροβάκοι.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη όπως γραικοβάτραχους, δεντροβάτραχους, φρύνους, κρασπεδοχελώνες, αβλέφαρους, τρανόσαυρες, σαύρες του Μωριά, σπιτόφιδα, λαφιάτες, δεντρογαλιές, αγιόφιδα και οχιές. Στα απρόσιτα σημεία του ποταμού ζούνε ακόμα βίδρες ενώ η γειτνίαση με σημαντικά μεγάλα σπήλαια προσελκύει πολλά ενδιαφέροντα είδη νυχτερίδων, όπως τρανομυωτίδες, μικρομυωτίδες, ρινόλοφους του Μεχέλυ, ρινόλοφους του Μπλάσι, τρανορινόλοφους και πτερυγονυχτερίδες. Στα θηλαστικά περιλαμβάνονται ακόμα αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, ασβοί, σκαντζόχοιροι, λαγοί, δεντρομυωξοί και νανοκρικέτοι.

Το ποτάμι συνοδεύεται από θρύλους και λαϊκές παραδόσεις, όσον αφορά την ιχθυοπανίδα του. Ο Παυσανίας στα «Αρκαδικά» μιλάει και για τους «Φθεγγόμενους Ιχθείς» του ποταμού. Ο αρχαίος συγγραφέας αναφέρει ότι στο ποτάμι ζούσαν ψάρια που έβγαζαν φωνή πουλιού τσίχλας κατά το ηλιοβασίλεμα. Στα νερά του ποταμού ζούνε πελοποννησιακές μπριάνες (Barbus peloponnesius), ποταμοσαλιάρες (Salaria fluviatilis), πέστροφες (Salmo trutta), λιάρες (Telestes pleurobipunctatus) και πελοποννησιακοί ποταμοκέφαλοι (Squalius peloponnensis). Στην περιοχή υπάρχουν επίσης παλιές νεροτριβές και νερόμυλοι, ενώ δίπλα από τις πηγές υπάρχουν εστιατόρια και ιχθυοτροφεία. Αν και η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει αλλοιώσει τη φυσικότητα του τοπίου, εν τούτοις η περιοχή κρατάει ακόμα την άγρια ομορφιά της.

(φωτ.τοπίου: Χριστίνα Γεωργιάδου)


 
 
 
 

Πως θα πάτε

Οι πηγές του Αροάνιου βρίσκονται στα 200 χλμ. από την Αθήνα. Η διαδρομή στρίβει στην Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο Δερβένι και περνάει από την κοιλάδα του Φενεού πριν στρίψει στα δυτικά προς το Πλανητέρο.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 37.93982824695672, Longitude:22.17195209948727)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Ντόμπρο Πόλε

Ένα «μαγικό», υποαλπικό οροπέδιο στα βόρεια σύνορα της χώρας που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπάνιο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη της χλωρίδας.

Κάμπος Ερυθρών

Ενας μεγάλος κάμπος απλώνεται στα σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, εκεί όπου τα ατέλειωτα χωράφια διακόπτονται από ρέματα και μικρές αγροικίες δημιουργώντας έναν τυπικό βιότοπο καλλιεργειών στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής.

Περίχωρα Γραμματικού

Ήρεμοι λόφοι με φρύγανα, διάσπαρτα πευκοδάση, μικρά ρυάκια και πλαγιές με καλλιέργειες απλώνονται στα βορειοανατολικά της Αττικής διαμορφώνοντας ένα ημιαγροτικό τοπίο μεικτών βιοτόπων, γεμάτο άγρια ζωή.

Μυρωδιές - Χύδηρα Λέσβου

Ένας μικρός βιότοπος κοντά στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου στον οποίο πρωταγωνιστεί ένας μικρός ρύακας και η γύρω από αυτόν βλάστηση που διακρίνεται από μία μοναδική οικολογική και αισθητική αξία.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.