Κούλα Πρεσπών

Μία λωρίδα γης που χωρίζει την Μικρή με την Μεγάλη Πρέσπα, ένας υδάτινος δίαυλος επικοινωνίας και μια μεγάλη πλαζ ορίζουν την θέση Κούλα Πρεσπών που παρότι αποτελεί πέρασμα αυτοκινήτων διακρίνεται από μία μεγάλη βιοποικιλότητα. Παλαιότερα οι δύο λίμνες των Πρεσπών επικοινωνούσαν, αλλά με την χρόνια απόθεση υλικών από το ποτάμι του Αγίου Γερμανού δημιουργήθηκε μια στενή, αμμώδης λωρίδα γης που χώρισε τις δύο λίμνες. Η εναπόθεση σταμάτησε την περίοδο 1936-1945 όταν έγινε η εκτροπή του ποταμού, ο οποίος πλέον εκβάλλει στην Μεγάλη Πρέσπα. Η λωρίδα της γης που σχηματίστηκε φτάνει σε μήκος τα 3,5 χλμ. και σε πλάτος τα 500 μέτρα. Η θέση Κούλα είναι το δυτικότερο σημείο αυτής της λωρίδας. Σε αυτό το σημείο  βρίσκεται ένας δίαυλος μήκους 360 μέτρων μέσω του οποίου τα νερά της Μικρής Πρέσπας -που σχεδόν πάντα έχει υψηλότερη στάθμη- χύνονται στην Μεγάλη. Στον δίαυλο, που ονομάζεται και ρέμα Κούλα, έχει κατασκευαστεί θυρόφραγμα που ελέγχει την έξοδο των νερών από την Μικρή στη Μεγάλη Πρέσπα. Στα δυτικά του διαύλου  ξεκινούν οι πρόποδες του Ντέβα και στα ανατολικά απλώνεται ένα μεγάλο, αλλουβιακό λιβάδι. Οι ακτές στην Μεγάλη Πρέσπα δημιουργούν την πλαζ της Κούλας, ενώ από την μεριά της Μικρής Πρέσπας απλώνονται υγρολίβαδα, ο υγρότοπος της Βρωμολίμνης και οι σλατίνες (βούρκοι) του Λαιμού και του Πλατέος. Από εδώ περνάει ο επαρχιακός δρόμος που ενώνει τα ανατολικά των Πρεσπών με το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, τους Ψαράδες και το Βροντερό. Παρότι ο δρόμος είναι σχετικά πολυσύχναστος, στην περιοχή συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί από υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, ενώ η γύρω περιοχή φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας.

Η βλάστηση στον δίαυλο αποτελείται από σκλήθρα, ιτιές, καλαμιώνες με Phragmites australis και βουρλώνες. Τα βράχια στα δυτικά, η αμμώδης λωρίδα γης και τα κοντινά υγρολίβαδα προσφέρονται για εξερεύνηση καθώς εδώ φυτρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη. Από αυτά ξεχωρίζουν ο Cynoglottis barrelieri subsp serpentinicola, ο Lychnis subintegra, η κενταύρια Centaurea graeca, η Utricularia australis, το Sedum tuberiferum, οι σιληνές Silene frivaldszkyana και Silene dichotoma, η Scabiosa triniifolia, ο Astragalus tymphresteus, το Goniolimon tataricum, η υδροχαρής νεραγκούλα Ranunculus ophioglossifolius και το εντυπωσιακό Hylotelephium telephium. Άλλα είδη είναι ο Scandix stellata, το αγριόσκορδο Allium guttatum, η Torilis africana, η φτέρη Dryopteris villarii, το Cirsium candelabrum, το Cirsium creticum, το Heliotropium halacsyi, το υδροχαρές Αzolla filiculoides, το Erysimum crassistylum, ο Chamaecytisus austriacus, το Alisma lanceolatum, ο Lathyrus hirsutus, η Euphorbia taurinensis, η Echinaria capitata, η μαργαρίτα Leucanthemum vulgare, το Milium vernale subsp vernale, το Epilobium dodonaei, ο Myosotis sicula, το Cerastium holosteoides, ο Lotus angustissimus, η σιληνή Silene radicosa, το Sedum rubens, το Sedum urvillei, το Geranium columbinum, το Catapodium rigidum και η Persicaria lapathifolia.

Ο δίαυλος της Κούλας είναι ένας από του πιο εντυπωσιακούς τόπους ορνιθοπαρατήρησης στην Ελλάδα. Κάθε άνοιξη, όταν τα θυροφράγματα ανοίγουν εδώ συγκεντρώνονται χιλιάδες πουλιά για να ψαρέψουν. Στην Βρωμολίμνη βρίσκονται οι μεγάλες αποικίες των αργυροπελεκάνων, λίγο βορειότερα στα κάθετα βράχια έχουν τις φωλιές τους οι μπούφοι, ενώ τα υγρολίβαδα είναι οι αγαπημένες περιοχές των σταχτόχηνων. Από τα αρπακτικά εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει τον φιδαετό, τον καλαμόκιρκο, τον χειμωνόκιρκο, τον τσίφτη, την γερακίνα, τον πετρίτη, το κιρκινέζι, το βραχοκιρκίνεζο, το νανογέρακο, κ.ά. Μερικά από τα δεκάδες ενδιαφέροντα είδη που μπορεί ακόμα να παρατηρήσει κανείς είναι οι ροδοπελεκάνοι, οι μικροτσικνιάδες, οι λαγγόνες, οι κρυπτοτσικνιάδες, οι νυχτοκόρακες, οι πορφυροτσικνιάδες, οι χαλκόκοτες, οι ασπρομέτωπες χήνες, οι μαυροκέφαλες πάπιες, οι σαρσέλες, οι βουβόκυκνοι, οι νεροκοτσέλες, οι καλημάνες, οι μελισσοφάγοι, οι δεντροσταρήθρες, οι νεροκελάδες, οι αλκυόνες, τα οχθοχελίδονα, τα ψευταηδόνια, οι μουστακαλήδες, οι διπλοκεφαλάδες και τα ψαρόνια.  

Από τα αμφίβια εδώ ζούνε κοινοί τρίτωνες, κιτρινομπομπίνες, σπάνιοι πηλοβάτες, πρασινόφρυνοι, δεντροβάτραχοι, γραικοβάτραχοι και βαλκανοβάτραχοι. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεσογειακές χελώνες, βαλτοχελώνες, σαύρες της Ρούμελης, τρανόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαπίτες, έφιους, σπιτόφιδα, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους και οχιές. Η αμμώδης λωρίδα γης αποτελεί πέρασμα και για πολλά θηλαστικά. Στην γύρω περιοχή ζούνε αρκούδες, αγριόγατες, αλεπούδες, βίδρες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, κ.ά.
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Οι Πρέσπες απέχουν 45 χλμ. από την Φλώρινα και 54 χλμ. από την Καστοριά. Η Κούλα βρίσκεται 3 χλμ. από τον Λαιμό και θα την διασχίσετε πηγαίνοντας προς Άγιο Αχίλλειο ή προς Ψαράδες.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.8115973747721, Longitude:21.07186016528317)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μετέωρα

Ένα γεωλογικό μνημείο της φύσης, παγκόσμιας φήμης, τα Μετέωρα με τους ψηλούς κάθετους βράχους, πέρα από την διαχρονική φιλοξενία τους στο μοναστικό βίο, διατηρούν στις κορφές και στους γκρεμούς τους μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.

Όξινοι τυρφώνες Ελατιάς

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό οικοσύστημα για την χώρα μας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας.

Οβίρες Ρογκοβού

Οι Οβίρες Ρογκοβού, αυτό το μοναδικό τοπωνύμιο με το πανέμορφο όνομα, είναι ένα σύστημα από λίμνες σε μια μικρή χαράδρα, η οποία διατρέχεται από ένα ρυάκι και σκεπάζεται από πυκνή βλάστηση.

Λιμνίο Πυξού Πρεσπών

Στη σκιά των διάσημων βιοτόπων των Πρεσπών βρίσκεται μια μικρή υδατοσυλλογή που προσφέρει μια όμορφη και γρήγορη εξερεύνηση στη μέση ενός μαγικού δάσους.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.