Βερλίγκα

Photo Gallery

 

Ψηλές κάθετες κορφές, αλπικές λίμνες, πολύχρωμες ανθισμένες πλαγιές και υδάτινοι μαίανδροι που γεννιούνται και κυλάνε στο πιο όμορφο αλπικό τοπίο της Ελλάδας. Ο Λάκμος, ή αλλιώς Περιστέρι, είναι μια μακρόστενη οροσειρά με μια σειρά πολλών ψηλών κορφών που χωρίζει στα δύο τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Στα κεντρικά του βουνού, σε υψόμετρο 2.050 μ., βρίσκεται το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας, η Βερλίγκα. Η ονομασία της πηγάζει από το βλάχικο «Βρίγγα» που σημαίνει κύκλος. Στα βόρεια της υψώνεται η ψηλότερη κορφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια την αγκαλιάζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.). Τα νερά που τρέχουν από τις κορυφές σχηματίζουν ακριβώς στη ρίζα του Μέγα Τράπου μια δρακόλιμνη η οποία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου έχει στερέψει. Στη συνέχεια τα νερά οδηγούνται μέσα από ένα μαιανδρικό δίκτυο ρυακιών, απίστευτης ομορφιάς, στην έξοδο από το οροπέδιο προς τα ανατολικά και στην δημιουργία του Ασπροπόταμου και στη συνέχεια του Αχελώου. Ανάλογα με την εποχή τα νερά στους μαιάνδρους φουσκώνουν και σχηματίζουν μικρές λίμνες, ενώ άλλοτε στερεύουν αφήνοντας πίσω τα σκαμμένα μονοπάτια τους. Πρόκειται για ένα γυμνό και ορεινό τοπίο με βραχώδεις και πετρώδεις πλαγιές, γκρεμούς, αλπικά καταπράσινα λιβάδια, ορεινές πηγές και ρυάκια. Τα κύρια πετρώματα του βουνού είναι οι ασβεστόλιθοι που σε μερικά σημεία ενώνονται με φλύσχη. Ο μύθος μιλάει για ένα δράκο που ζούσε στα νερά της Βερλίγκας. Με τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας, βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου φεύγουν και τα νερά. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του πάνω στα λιβάδια. Το σημείο που είναι η Δρακόλιμνη ονομάζεται σήμερα Φαρμακόλακκα, μια ονομασία που πήρε από τους κτηνοτρόφους, καθώς όταν τα ζώα βοσκάγανε εκεί, πεθαίναν. Ένας μαγικός τόπος.

Τα λιβάδια γύρω από τη Βερλίγκα κατακλύζονται με λουλούδια στα μέσα του καλοκαιριού. Το έντονο κίτρινο χρώμα από τις νεραγκούλες (Ranunculus sp.) αναμιγνύεται με το κυανό χρώμα των κρόκων του είδους Crocus veluchensis που ξεπηδάνε με το λιώσιμο των πάγων. Η ποικιλία των φυτών συνεχίζεται με πολλά και σπάνια είδη, αν και θα είναι δύσκολο να τα ανακαλύψετε, όχι τόσο γιατί είναι δυσεύρετα, αλλά γιατί δεν θα παίρνετε το βλέμμα σας από το τοπίο. Από αυτά τα φυτά, τα πιο σημαντικά είναι η ενδημική Scorzonera purpurea peristerica, η σαξιφράγκα Saxifraga sempervivum, η Achillea pindicola integrifolia, ο νάρκισσος Narcissus poeticus, το Erigeron epiroticus, η Festuca pratensis apennina, το γεράνι Geranium macrostylum, η Pimpinella tragium polyclada, η Aurinia rupestris, η Arenaria conferta serpentini, η τουλίπα Tulipa australis, η Aubrieta scardica, το ορνιθόγαλο Ornithogalum oligophyllum, η Gentiana cruciata, το κολχικό Colchicum graecum, η Anthyllis vulneraria pindicola, η Scutellaria alpina, η κενταύρια Centaurea nervosa promota, η Jovibarba heuffelii, η Corydalis parnassica, η Gagea fistulosa, ο Erigeron epiroticus, η βιόλα Viola orphanidis, η Myosotis alpestris alpestris και η ορχιδέα Dactylorhiza sambucina.

Η ορνιθοπανίδα στα αλπικά είναι εξίσου πλούσια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αρπακτικά. Στην περιοχή ζούνε ακόμα λίγα όρνια, αλλά και χρυσαετοί, σταυραετοί, φιδαετοί, γερακίνες, πετρίτες, διπλοσάινα, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, και δεντρογέρακα, ενώ περιστασιακή είναι η παρουσία του σπάνιου ασπροπάρη. Μεγάλα κοπάδια από κιτρινοκαλιακούδες «περιπολούν» την περιοχή, ενώ η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με πολλά σπάνια μικροπούλια που επισκέπτονται τα αλπικά όταν λιώνουν οι πάγοι. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι οι πυρροκότσυφες, οι τοιχοδρόμοι, οι χιονόσπινοι, οι χιονόστρουθοι, οι χιονάδες, οι δεντροσταρήθρες, οι βραχοτσοπανάκοι, οι βουνοτσιροβάκοι, οι σταχτοπετρόκληδες, οι πετροπέρδικες, τα βλαχοτσίχλονα, τα χρυσοτσίχλονα και τα βουνοτσίχλονα.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ένα από τα σπανιότερα φίδια της Ελλάδας, την οχιά των λιβαδιών (Vipera ursinii) που προτιμάει να ζει στις γυμνές πέτρες, πάνω από τα 1.800 μέτρα. Άλλα είδη είναι ο αλπικός τρίτωνας, η σαλαμάνδρα, η κιτρινομπομπίνα, ο γραικοβάτραχος, ο φρύνος, η πρασινόσαυρα και η κοινή οχιά. Περιστασιακή στην περιοχή είναι η παρουσία της αρκούδας, του λύκου και του ζαρκαδιού, ενώ άλλα είδη είναι πιο κοινά, όπως αγριόγατες, νυφίτσες, κουνάβια, αλεπούδες και λαγοί. Είναι σημαντικό ότι κοντά στις ψηλές κορφές και στους κάθετους γκρεμούς υπάρχουν λίγα ακόμα αγριόγιδα.

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η Βερλίγκα προσεγγίζεται ευκολότερα από το χωριό Χαλίκι στις δυτικές πλαγιές του βουνού. Το χωριό απέχει 97 χλμ. από τα Τρίκαλα και 18 χλμ. από το Μέτσοβο. Από το Χαλίκι ξεκινάει ένας χωματόδρομος 8,5 χλμ. που σας ανεβάζει πολύ κοντά στο οροπέδιο. Όλη η διαδρομή στον χωματόδρομο είναι πανέμορφη. Προσοχή στα τσοπανόσκυλα αν ανεβείτε μετά τα μέσα του Ιούνη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.67207073088355, Longitude:21.12849228746086)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μυρωδιές - Χύδηρα Λέσβου

Ένας μικρός βιότοπος κοντά στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου στον οποίο πρωταγωνιστεί ένας μικρός ρύακας και η γύρω από αυτόν βλάστηση που διακρίνεται από μία μοναδική οικολογική και αισθητική αξία.

Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

Η ευχάριστη περιήγηση στην ομορφότερη καστροπολιτεία της Ελλάδας, σας συστήνει με πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Ρόδου.

Όξινος τυρφώνας Χαϊντούς Ξάνθης

Ένας όξινος τυρφώνας γεμάτος μικρά ρυάκια, λασπωμένα «μονοπάτια» και πολλά σπάνια φυτά στις νοτιοδυτικές απολήξεις του όρους Κούλα, στα βόρεια της χώρας μας.

Όξινοι τυρφώνες Ελατιάς

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό οικοσύστημα για την χώρα μας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα ομορφότερα δάση της Ελλάδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.