Τεχνητή Λίμνη Κατάφυτου Δράμας

Photo Gallery

 

Μια μικρή τεχνητή λίμνη κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία που μέσα σε λίγα χρόνια έχει γίνει ένα πλούσιο ενδιαίτημα για την πανίδα της περιοχής αλλά και μια όαση αναψυχής για τους περιπατητές. Η λίμνη περιβάλλεται από βιοτόπους που είναι φημισμένοι για τον πλούτο της πανίδας και της χλωρίδας που φιλοξενούν. Βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του νομού Δράμας, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα όρια με τον νομό Σερρών. Το κοντινότερο χωριό από το οποίο πήρε και το όνομα της είναι το μικρό Κατάφυτο που βρίσκεται 2 χλμ. ανατολικότερα. Στα βόρειά της υψώνεται απότομα ο επιβλητικός ορεινός όγκος του Όρβηλου και στα νότια αγκαλιάζεται από τις βόρειες απολήξεις του περίφημου δάσους της Κύκλας που συνδέει τα όρη της Βροντούς με το Μενοίκιο. Στα δυτικά της λίμνης ξεκινάει το πέρασμα που συνδέει το Κατάφυτο με το Καρυδοχώρι Σερρών και στα ανατολικά απλώνεται η πεδιάδα του Βαθυτόπου για την άρδευση της οποίας κατασκευάστηκε η λίμνη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων, έχει έκταση 125 στρέμματα και η περίμετρος της φτάνει τα 2,3 χλμ. Η χωρητικότητα της λίμνης φτάνει τα 72.000 κ.μ. Το χωμάτινο φράγμα που βρίσκεται στις ανατολικές όχθες έχει μήκος 200 μέτρα. Τροφοδοτείται από τους χειμάρρους Περσέκ και Σινέ και άλλα μικρότερα ρέματα, ενώ τροφοδοτεί με την σειρά της το ρέμα Βαθυτόπου που φεύγει προς τα ανατολικά. Η λίμνη Κατάφυτου διακρίνεται για το ειδυλλιακό της τοπίο, τις δαντελωτές όχθες και το μικρό νησάκι που βρίσκεται στα δυτικά που ενώνεται με τις όχθες με ένα μικρό γεφυράκι. Περιμετρικά της λίμνης έχουν τοποθετηθεί ξύλινα τραπέζια και παγκάκια και έτσι μπορεί κανείς να παρατηρήσει με την άνεση του πολλά είδη της ορνιθοπανίδας που έρχονται στη μικρή λίμνη για τροφή, δροσιά και προστασία. Από τις όχθες της λίμνης ξεκινάει και ένα όμορφο μονοπάτι 18 χιλιομέτρων που φτάνει μέχρι την κορυφή Τσολιάς του Όρβηλου στα 2.200 μ. Η τεχνητή λίμνη Κατάφυτου αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια φύση.

Το μεγαλύτερο μέρος γύρω από την λίμνη καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και ψηλά δέντρα. Στην περίμετρο της λίμνης και προς τα νότια υπάρχουν πλούσια μεικτά δάση από πλατύφυλλες βελανιδιές, λεύκες, ιτιές, σκλήθρα, πλατάνια, καστανιές, σφενδάμια, φουντουκιές, αγριοκερασιές, αγριοαχλαδιές, κ.ά. Λίγο πιο ψηλά αναπτύσσονται οξιές, ενώ προς τα βόρεια απλώνεται η χαρακτηριστική χαμηλή βλάστηση των νότιων βουνοπλαγιών του Όρβηλου. Γύρω από τη λίμνη φυτρώνουν πολλά ενδιαφέροντα είδη με σημαντικότερα το βαλσαμόχορτο Hypericum rochelii, την Pulmonaria rubra, την Anthyllis aurea, το Onosma visianii, την Matthiola fruticulosa subsp valesiaca, την Globularia bisnagarica, την φριτιλάρια Fritillaria pontica, την γαλατσίδα Euphorbia epithymoides και την καμπανούλα Campanula cervicaria. Άλλα είδη της περιοχής είναι η Armeria canescens, το Linum hirsutum subsp hirsutum, η Potentilla detommasii, η Ajuga reptans, το Polygala anatolica, η αγριοτριανταφυλλιά Rosa spinosissima, η φράουλα Fragaria vesca, το Lamium garganicum subsp striatum, η Salvia argentea, η ίριδα Iris reichenbachii, ο Lathyrus venetus, η Arabis alpina, το Doronicum columnae, το υδροχαρές Epilobium angustifolium, ο Sambucus ebulus, το Arctium lappa, η Digitalis viridiflora, η Lysimachia punctata, η Primula vulgaris subsp vulgaris και οι αγριοβιολέτες Viola riviniana και Viola tricolor. Στις όχθες της λίμνης υπάρχει ένα εντυπωσιακό λιβαδάκι από ορχιδέες του είδους Anacamptis morio, ενώ η γύρω περιοχή θεωρείται μεγάλος ορχιδεότοπος με πολλά σημαντικά είδη, όπως το Cephalanthera damasonium, το Cephalanthera longifolia, η Epipactis helleborine, η Dactylorhiza saccifera, η Neottia nidus-avis, η Platanthera chlorantha, η Anacamptis pyramidalis, η Neotinea tridentata, η Orchis simia, η Orchis purpurea, η Orchis mascula και η Ophrys oestifera bicornis. 

Η περιοχή αποτελεί μια όαση για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας, τα οποία όμως μάλλον δεινοπαθούν, καθώς οι όχθες και τα μονοπάτια είναι γεμάτα από άδεια φυσίγγια. Είναι σημαντικό ότι η λίμνη βρίσκεται στα όρια της παρουσίας του σπάνιου και προστατευμένου αγριόκουρκου, κάτι που θα έπρεπε να απαγορεύει αυτόματα το κυνήγι. Στην γύρω περιοχή ζούνε και τα δύο είδη πελαργού της χώρας μας, ο λευκός και ο μαύρος. Εδώ καταφθάνουν διάφορα παρυδάτια πουλιά, όπως σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κορμοράνοι, σκουφοβουτηχτάρια, νανοβουτηχτάρια, ακτίτες αλλά και διάφορα είδη περαστικών παπιών που την επιλέγουν για μια ολιγοήμερη στάση. Από τα αρπακτικά είδη εδώ παρατηρεί κανείς χρυσαετούς, φιδαετούς, τσίφτηδες, σφηκιάρηδες, χειμωνόκιρκους, γερακίνες, ξεφτέρια, σαΐνια, διπλοσάινα, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα και δεντρογέρακα. Άλλα πουλιά της περιοχής είναι οι μπεκάτσες, οι φάσσες, τα φασσοπερίστερα, τα τρυγόνια, οι κούκοι, οι χουχουριστές, οι κουκουβάγιες, τα γιδοβύζια, οι βουνοσταχτάρες, οι αλκυόνες, οι μελισσοφάγοι, οι χαλκοκουρούνες, οι πράσινοι δρυοκολάπτες, οι βαλκανικοί δρυοκολάπτες, οι νανοδρυοκολάπτες, τα σταβλοχελίδονα, τα μιλτοχελίδονα, οι νεροκελάδες, οι σταχτοσουσουράδες, οι τρυποφράχτες, οι νεροκότσυφες, οι θαμνοψάλτες, τα αηδόνια, οι καστανολαίμηδες, οι τσίχλες, οι βουνοτσιροβάκοι, οι θαμνοτσιροβάκοι, οι βουνοφυλλοσκόποι, οι δρυομυγοχάφτες, οι γαλαζοπαπαδίτσες, οι κλειδωνάδες, οι αιγίθαλοι, οι υφάντες, οι δεντροτσοπανάκοι, οι αετομάχοι, οι κίσσες, οι κόρακες, οι συκοφάγοι, οι δεντροσπουργίτες, τα φανέτα, τα λούγαρα, οι φλώροι, οι καρδερίνες, οι σταυρομύτες, οι κοκκοθραύστες, τα βουνοτσίχλονα, τα σιρλοτσίχλονα και τα χρυσοτσίχλονα.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από είδη, όπως σαλαμάνδρες, κοινούς τρίτωνες, ανατολικούς χτενοτρίτωνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, δεντροβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, σβελτοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη, όπως μεσογειακές χελώνες, κονάκια, τυφλίτες, πρασινόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαύρες του Ταύρου, στεφανοφόρους, έφιους, λαφιάτες, σαπίτες, σαΐτες, αγιόφιδα, λαφιάτες του Ασκληπιού, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές. Ο μεγάλος πλούτος της πανίδας αντιρποσωπεύεται και από τα πολλά είδη των μεγάλων θηλαστικών που ζούνε στην γύρω περιοχή. Οι αρκούδες είναι περιστασιακές, ενώ αρκετά κοινά είναι οι λύκοι και τα ζαρκάδια. Άλλα είδη είναι οι βίδρες, οι αγριόγατες, οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα δασοκούναβα, οι νυφίτσες, οι αγριόχοιροι, οι σκίουροι, οι σκαντζόχοιροι και οι δασομυωξοί. Στα νερά της λίμνης έχουν εισαχθεί γριβάδια και πεταλούδες. Τέλος η περιοχή γύρω από τη λίμνη θεωρείται μία από τις κορυφαίες στην Ελλάδα όσον αφορά τα πολλά και σπάνια είδη λεπιδόπτερων.
 
 

Πως θα πάτε

Η λίμνη Κατάφυτου βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. περίπου από την Δράμα και 2 χλμ. από το ακριτικό χωριό Κατάφυτο. Η πιο σύντομη διαδρομή προς το Κατάφυτο είναι από το Κάτω Νευροκόπι προς Δασωτό και Βαθύτοπο, μία υπέροχη διαδρομή μέσα στις βελανιδιές, τις καστανιές και τα παρόχθια δάση. Μια δεύτερη πρόσβαση μπορεί να γίνει και από την πόλη των Σερρών, μέσω Κάτω Βροντούς και Περιθωρίου.

 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.34008390273833, Longitude:23.664547772094693)
 
 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Παμβώτιδα

Η θρυλική και ιστορική Παμβώτιδα, η λίμνη της πόλης των Ιωαννίνων, καταφέρνει ακόμα και σήμερα και μετά από χρόνια περιβαλλοντικής υποβάθμισης να συγκεντρώνει πολλά θαυμαστά είδη της πανίδας.

Παραλίμνη

Δίπλα από την Υλίκη, η σχετικά άγνωστη Παραλίμνη, διατηρεί στα νερά της ένα πανέμορφο μικρό δάσος από λευκά νούφαρα, πάνω στα οποία συναντά κανείς πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Λίμνη Άγρας-Βρυττών-Νησίου

Ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας που χαρακτηρίζεται από πολλά διαφορετικά στοιχεία (κανάλια, υγρολίβαδα, πηγές, καλαμιώνες, κ.ά.) και που φιλοξενεί έναν μεγάλο πλούτο από σπάνια είδη της ορνιθοπανίδας.

Τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου

Η λίμνη Πολυφύτου είναι μία μεγάλη τεχνητή λίμνη που έχει δημιουργηθεί στο ρου του ποταμού Αλιάκμονα και κόβει στα δύο το νομό Κοζάνης στα ανατολικά του.

 
 


 



Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.