Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου

Μια μικρή και σχετικά άγνωστη λίμνη που βρίσκεται στην άκρη ενός μεγάλου κάμπου και που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι μικροί βιότοποι με παρουσία νερού μπορούν να συντηρήσουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών της ορνιθοπανίδας. Το Λουτροχώρι είναι ένα μικρό χωριό στα νότια του νομού Πέλλας, σχεδόν πάνω στα σύνορα με το νομό Ημαθίας. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της Σκύδρας στο δυτικό άκρο της μεγάλης κοιλάδας που απλώνεται στα νότια του νομού Πέλλας. Στα δυτικά του υψώνονται οι ήρεμοι λόφοι Κάμπερ που χωρίζουν σαν τείχος την κοιλάδα με την περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας. Το μεγαλύτερο υψόμετρο των λόφων φτάνει τα 360 μέτρα, ενώ το Λουτροχώρι βρίσκεται περίπου στα 90 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Λίγες δεκάδες μέτρα βόρεια του χωριού υπάρχει μια μικρή πανέμορφη λίμνη που σπάει την μονοτονία των χωραφιών. Παρότι πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που έφτιαξαν οι ντόπιοι για να εξυπηρετούν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών τους, εντούτοις με τον καιρό και με την βοήθεια της βλάστησης, έχει ενταχθεί πλήρως στο τοπίο και μοιάζει πλέον με μια φυσική λίμνη. Η λίμνη έχει περίμετρο περίπου 450 μέτρα και διακρίνεται για την παρουσία μιας μικρής νησίδας στα δυτικά της. Η λιμνούλα αναφέρεται συχνά και ως «Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου», κάτι που σχετίζεται με την παρουσία πηγών που ακόμα και σήμερα αναβλύζουν στις ανατολικές όχθες. Στο μέσον της σύντομης διαδρομής προς τη λιμνούλα, πάνω ακριβώς από το χωριό, υπάρχει ένας όμορφος πευκώνας, ενώ στα ανατολικά της λίμνης ένας μικρός κατάφυτος ρύακας κατεβαίνει κάθετα, από τα βόρεια προς τα νότια. Η Πηγαία λίμνη Λουτροχωρίου είναι ένας πολύ όμορφος και ήσυχος βιότοπος που συγκεντρώνει αρκετά είδη της ορνιθοπανίδας.

Στην περιφέρεια της λίμνης υπάρχουν χωράφια με καλλιέργειες και μικροί λόφοι με πουρνάρια, βάτα και άλλους θάμνους. Στο μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου υπάρχουν καλαμιώνες (Phragmites), ενώ τα λίγα δέντρα που ξεπροβάλλουν στο τοπίο είναι μικρά πλατάνια και ιτιές. Στους γύρω λόφους και στα χορτολίβαδα μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορα αξιόλογα φυτά, όπως το κολχικό Colchicum bivonae, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides deltoides, την Ajuga chamaepitys, την Consolida regalis paniculata, τον κρόκο Crocus cancellatus, το Cirsium eriophorum, τον Convolvulus holosericeus, τον Erigeron acer και τις ορχιδέες Spiranthes spiralis, Orchis morio και Ophrys mammosa.

Παρότι μικρή σε μέγεθος, η λίμνη συγκεντρώνει διάφορα αναπάντεχα είδη. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι γερακίνες, τα ξεφτέρια, τα βραχοκιρκίνεζα, τα μαυροκιρκίνεζα, τα σπάνια κιρκινέζια και οι κουκουβάγιες, ενώ οι ντόπιοι αναφέρουν την παρουσία από «άσπρες κουκουβάγιες», εννοώντας προφανώς τις τυτούδες. Τα νερά της λίμνης επισκέπτονται συχνά σπάνιες λαγγόνες, κορμοράνοι, σταχτοτσικνιάδες, πρασινοκέφαλες πάπιες, σφυριχτάρια και γκισάρια. Η παρουσία πολλών ατόμων από μακεδονικούς ποταμοκέφαλους (Squalius vardarensis) προσελκύει στη λίμνη τις όμορφες αλκυόνες που τρέφονται με τα μικρά ψάρια αυτού του είδους. Φαλαρίδες, νερόκοτες, νανοβουτηχτάρια και νεροκοτσέλες είναι μόνιμα πουλιά της λίμνης. Στα γύρω χωράφια οι λευκοί πελαργοί ψάχνουν για βατράχια και η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με πολλά όμορφα είδη, όπως ψευταηδόνια, αηδόνια, μελισσοφάγους, σχοινοποταμίδες, χαλκοκουρούνες, μπεκατσίνια, σταρήθρες, κορυδαλλούς, τρυποφράχτες, μαυροσκούφηδες, διάφορους φυλλοσκόπους, αετομάχους, κοκκινοκεφαλάδες, αμπελουργούς, γαλαζοπαπαδίτσες, αιγίθαλους, κοκκοθραύστες, καρδερίνες, φλώρους, σιρλοτσίχλονα, κ.ά. Η γαλήνη που επικρατεί στη περιοχή και η κάλυψη που προσφέρουν οι πυκνοί καλαμιώνες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ορνιθοπαρατήρηση.

Τα αμφίβια της περιοχής περιλαμβάνούν φρύνους, πρασινόφρυνους, βαλτοβάτραχους, δεντροβάτραχους και γραικοβάτραχους. Οι ποταμοχελώνες λιάζονται στις όχθες και πάνω στις τεχνητές βαλβίδες, ενώ η ερπετοπανίδα συμπληρώνεται από πρασινόσαυρες, σαπίτες, λιμνόφιδα, νερόφιδα και οχιές. Δεν αποκλείεται στην περιοχή να εμφανίζονται περιστασιακά οι βίδρες. Από τα θηλαστικά στους γύρω λόφους ζούνε αγριόγατες, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι και διάφορα τρωκτικά.

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Το Λουτροχώρι βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια της Σκύδρας. Η Σκύδρα βρίσκεται στα νότια του νομού Πέλλας και απέχει 75 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 530 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 700 μέτρα βορειότερα της κεντρικής πλατείας του χωριού.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.732177019544935, Longitude:22.108756382984893)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Λίμνη Κομήτη

Η μεγαλύτερη από μια σειρά λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα, στον «ίσκιο» των μεγάλων υγροτόπων του Αμβρακικού.

Λίμνη Ζαραβίνα

Η μικρή λίμνη της Ζαραβίνας με τα πολλά ονόματα ξεφυτρώνει ανάμεσα στους ήρεμους λόφους του Πωγωνίου, ανάμεσα στα δρυοδάση και τα λιβάδια που απλώνονται στα βορειοδυτικά της Ηπείρου.

Δρακόλιμνη Τύμφης

Σε μια από τις ομορφότερες αλπικές ζώνες της χώρας, στην άκρη ενός οροπεδίου του ορεινού όγκου της Τύμφης, βρίσκεται η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η διασημότερη ίσως δρακόλιμνη στην Ελλάδα.

Λίμνη Τάκα

Ένας από τους πιο σημαντικούς εσωτερικούς υγροτόπους της Πελοποννήσου που παρότι με τα χρόνια έχει απολέσει την οικολογική του αξία, καταφέρνει να συγκεντρώνει, μέχρι και σήμερα, πολλά σπουδαία είδη της ορνιθοπανίδας.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.