Λίμνη Ορεστιάδα

Η λίμνη Ορεστιάδα, ή όπως είναι γνωστότερη η λίμνη της Καστοριάς, είναι ένας υδάτινος τόπος μοναδικής ομορφιάς που αποτελεί μια σημαντική περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας. Η λίμνη απλώνεται σε μια φυσική λεκάνη που περικλείεται από βουνά και αποτελεί το υπόλειμμα μιας τεράστιας αρχαίας λίμνης του Μειόκαινου που έφτανε σε έκταση τα 164 τ.χλμ. και βάθος τα 50 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μέτρων, καλύπτει μια επιφάνεια 29 τ.χλμ με μήκος ακτών που φτάνει τα 36 χλμ. Το μέγιστο βάθος της φτάνει περίπου τα 9 μέτρα και το μέσο βάθος της τα 4,5 μέτρα. Στα βορειοανατολικά της υψώνεται το Βίτσι, στα βορειοδυτικά το όρος Τρικλάριο και στα νοτιοδυτικά απλώνονται οι πρόποδες του Βόιου όρους, ενώ τα νερά της Ορεστιάδας ανανεώνονται κυρίως από τα νερά που κατεβαίνουν από το Βίτσι με τους χειμάρρους Ξηροπόταμο, Τοιχολίστη, Μεταμόρφωσης και Λάκκου. Στα δυτικά της λίμνης απλώνεται ειδυλλιακά μια όμορφη χερσόνησος στον ισθμό της οποίας βρίσκεται η πόλη της Καστοριάς, δίνοντας στη λίμνη ένα χαρακτηριστικό νεφροειδές σχήμα. Σχεδόν κάθε χειμώνα τα νερά της λίμνης παγώνουν για 2 εώς 5 εβδομάδες. Κοντά στη λίμνη βρίσκεται και το Δισπηλιό, στο οποίο έχουν βρεθεί τα υπολείμματα ενός προϊστορικού παραλίμνιου οικισμού. Η Ορεστιάδα περιβάλλεται από δασωμένους λόφους, υγρά λιβάδια, καλαμιώνες, παραλίμνια δάση, έλη και χωράφια, πλούσιους βιοτόπους που συντηρούν μια πλούσια ορνιθοπανίδα.

Στα βορειοδυτικά της λίμνης απλώνεται ένα παραλίμνιο δάσος από ιτιές, λεύκες και σκλήθρα, στα ανατολικά και στα νότια υπάρχουν εποχικά υγρολίβαδα, ενώ περιμετρικά βρίσκονται καλαμιώνες από αγριοκάλαμα, βούρλα και ψάθες.Τα δέντρα που κυριαρχούν γύρω από τη λίμνη είναι τα πλάτανια και η βλάστηση συμπληρώνεται από φτελιές, κρανιές, βατομουριές και αγριοτριανταφυλλιές. Από τα υδρόβια φυτά εδώ απαντώνται το νεροκάστανο Trapa natans, η Najas marina, οι ποταμογείτονες Potamogeton pectinatus, P. crispus, P. natans, P. perfoliatus και P. lucens, η Azolla filiculoides, τα κερατόφυλλα Ceratophyllum demersum και C.submersum, το Polygonum amphibium, το Myriophyllum spicatum, το λευκό νούφαρο Nymphaea alba, το κίτρινο νούφαρο Nuphar lutea, η Hydrocharis morsus-nanae, η Lemna gibba, η Spirodella polyrrhiza, κ.ά.

Η χλωρίδα γύρω από τη λίμνη και πάνω στη χερσόνησο περιλαμβάνει σπάνια και όμορφα είδη, όπως ο κρίνος Lilium candidum, η ίριδα Iris pseudacorus, ο Stachys palustris, το σπάνιο Galeopsis candidum, το Leucojum aestivum, η καμπανούλα Campanula versicolor, η Althaea officinalis, το Verbascum phoeniceum, η κλιματσίδα Clematis viticella, ο σπάνιος θάμνος Rhamnus intermedius, το Alisma plantago-aquatica, o άκανθος Acanthus balcanicus, ο Butomus umbellatus, η Rorippa amphibia, η Oenanthe aquatica, το Lythrum salicaria, το Galium palustre, η Veronica anagalis-aquatica, η Mentha aquatica, το Nasturtium officinalae, το Sparganium erectum, το Solanum dulcamara και το Apium nodiflorum.

Η Ορεστιάδα αποτελεί ένα παράδεισο για την ορνιθοπανίδα καθώς χαρακτηρίζεται από πολλούς διαφορετικούς βιοτόπους. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών από τα οποία τα 90 αναπαράγονται εδώ. Σημαντική είναι η μόνιμη παρουσία του αργυροπελεκάνου και της λαγγόνας, τα οποία αποτελούν σπάνια και απειλούμενα είδη. Επίσης στην Ορεστιάδα βρίσκεται ο μεγαλύτερος τόπος αναπαραγωγής του εντυπωσιακού βουβόκυκνου στην Ελλάδα. Από τα παπιά συναντά κανείς σπάνιους χηνοπρίστες, γκισάρια, βαλτόπαπιες, χουλιαρόπαπιες, σαρσέλες, βουκεφάλες, πρασινοκέφαλες πάπιες, μαυροκέφαλες πάπιες, κιρκίρια, κ.ά. Από τους ερωδιούς απαντώνται νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες. Στα υγρολίβαδα ζούνε μεταξύ άλλων, αβοκέτες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, μπεκατσίνια, λασπότρυγγες, ποταμότρυγγες και μαχητές. Άλλα πουλιά της περιοχής είναι οι καλαμόκιρκοι, οι φιδαετοί, οι γερακίνες, τα κιρκινέζια, τα μαυροκιρκίνεζα, οι γκιώνηδες, οι ροδοπελεκάνοι, τα σκουφοβουτηχτάρια, τα νανοβουτηχτάρια, οι αλκυόνες, οι κορμοράνοι, οι τσιχλοποταμίδες, οι κούκοι, οι μελισσοφάγοι, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι πελαργοί, οι κίσσες, οι χαλκοκουρούνες και τα καλαμοτσίχλονα.

Από τα αμφίβια και τα ερπετά συναντώνται σαλαμάνδρες, τρίτωνες, πρασινόφρυνοι, λιμνοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι, γραικοβάτραχοι, τοιχογουστέρες, πρασινόσαυρες, σβελτοβάτραχοι, βαλτοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, τυφλίτες, λιμνόφιδα, νερόφιδα, λαφίτες, σαπίτες, αγιόφιδα και οχιές. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στη λίμνη ζούνε ακόμα βίδρες, ενώ στους γύρω λόφους συχνή είναι η παρουσία λύκων. Άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, καθώς και αρκετά είδη νυχτερίδων.

H ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει 14 είδη, όπως το χέλι (Anguilla anguilla), η τούρνα (Esox lucius), ο βουλγαροκωβιός (Gobio bulgaricus), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), η κοκκινοφτέρα (Scardinius erythrophthalmus), ο γουλιανός (Silurus glanis), ο μακεδονικός ποταμοκέφαλος (Squalius vardarensis), το γληνί (Tinca tinca), η πεταλούδα (Carassius gibelio), το γριβάδι (Cyprinus carpio), ο χορτοφάγος κυπρίνος (Ctenopharyngodon idella), το ηλιόψαρο (Lepomis gibbosus), η αμερικάνικη πέστροφα (Oncorhynchus mykiss) και το περκί (Perca fluviatilis).

Η Ορεστιάδα είναι μια ευτροφική λίμνη, γεγονός που οφείλεται στα γεωργικά απόβλητα των καλλιεργειών και τη χρόνια ρύπανση από τα αστικά λύματα της Καστοριάς, κάτι που ευτυχώς έχει πλέον σταματήσει. Παράλληλα, εδώ και χρόνια, παρατηρείται μια μείωση της στάθμης της λίμνης από τις φερτές ύλες του χειμάρρου Ξηροπόταμου. Η εναπόθεση είναι τόσο μεγάλη που τείνει να χωρίσει τη λίμνη στα δύο.

(φωτ. τοπίου: Ηρακλής Μήλας)


 
 
 
 

Πως θα πάτε

Η Λίμνη Ορεστιάδα απέχει 560 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 190 χιλίομετρα από την Θεσσαλονίκη.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.49872087995063, Longitude:21.307207913085904)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Δρακόλιμνη Σμόλικα

Η θρυλική «αντίζηλος» της δρακόλιμνης της Τύμφης απλώνεται ανάμεσα στις μεγάλες κορφές του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, σε ένα αλπικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.

Λίμνη Ζαραβίνα

Η μικρή λίμνη της Ζαραβίνας με τα πολλά ονόματα ξεφυτρώνει ανάμεσα στους ήρεμους λόφους του Πωγωνίου, ανάμεσα στα δρυοδάση και τα λιβάδια που απλώνονται στα βορειοδυτικά της Ηπείρου.

Λίμνη Δοϊράνη

Η λίμνη Δοϊράνη είναι ένας πλούσιος υγρότοπος που η θέση της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και η αρχαία της καταγωγή, της προσδίδουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τεχνητή Λίμνη Λευκογείων

Mια μικρή τεχνητή λίμνη που είναι κρυμμένη ανάμεσα σε ένα μεγάλο δάσος φυλλοβόλων και σε ένα οροπέδιο της Μακεδονίας που εντυπωσιάζει από τα τοπία της και τους εκπρόσωπους της άγριας φύσης που φιλοξενεί.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.