Κιθαιρώνας

Το μυθικό βουνό του Θηβαϊκού κύκλου, ο πευκόφυτος Κιθαιρώνας, ορθώνεται περήφανα από τη θάλασσα του Κορινθιακού, εντυπωσιάζοντας με τα πυκνά του πευκοδάση και τον πλούτο της σπάνιας χλωρίδας του. Στα βόρεια του απλώνεται ο θηβαϊκός κάμπος, στα ανατολικά ενώνεται με την Πάρνηθα, στα δυτικά βυθίζεται στο Κορινθιακό κόλπο και στα νότια αντικρύζει το όρος Πατέρα. Ο ορεινός όγκος κατανέμεται σε δύο κυρίως τμήματα που ενώνονται στην ημιορεινή κοιλάδα της Οινόης, μέσω του αυχένα της Κάζας, το δυτικό τμήμα που είναι το μεγαλύτερο και το βασικό τμήμα του Κιθαιρώνα και το ανατολικό που ονομάζεται Πάστρα. Πρόκειται για μια στενή ορεινή ραχοκοκκαλιά, μήκους 32 χλμ. και πλάτους 6 χλμ., που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και χωρίζει στα δύο τον κάμπο των Θηβών και την Αττική γη στο ύψος της Μεγαρίδας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας, η οποία ορθώνεται στα 1.409 μέτρα, μέσα σε μόλις 4 χλμ. σε ευθεία γραμμή από την ακτογραμμή. Η γεωλογική του δομή αποτελείται από ασβεστόλιθους και δολομίτες και χαρακτηρίζεται από την απουσία πηγών, αλλά και σημαντικών χαραδρών και σπηλαίων. Ο Κιθαιρώνας αν και βρίσκετε κοντά στην ΑΘήνα δεν έχει την τύχη να τον περπατάνε πολλοί περιπατητές και εξερευνητές. Κι όμως, το βουνό φυλάει στα πλούσια δάση του έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια είδη φυτών, ενώ πολλά είναι τα μονοπάτια και τα ιστορικά τοπωνύμια της περιοχής.

Το βουνό ήταν φημισμένο για τα πλούσια και άγρια δάση του από την αρχαιότητα, καθώς μέσα τους λάμβαναν χώρα διονυσιακές ιεροτελεστίες. Στα χαμηλά του βουνού υπάρχει ένα εκτεταμμένο πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης, ενώ λίγο μετά εμφανίζονται πουρνάρια, βελανιδιές, σκίνα, μυρτιές, αγριελιές, φιλύρες, χαρουπιές, αγριοκυπάρισσα, κ.ά. Στις πιο ψηλές κορυφές αναπτύσσεται ένα όμορφο δάσος κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ η κορυφογραμμή σε πολλά σημεία είναι γυμνή επιτρέποντας σε πολλά σπάνια φυτά να αναπτυχθούν. Μέχρι τώρα στον Κιθαιρώνα έχουν εντοπιστεί περίπου 840 είδη φυτών από τα οποία 70 είναι ενδημικά της χώρας μας.

Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι η στενότοπη ενδημική κενταύρια του Κιθαιρώνα (Centaurea cithaeronea), το αγριόσκορδο Allium cithaeronis, οι κενταύριες Centaurea paterea, C. pseudocadmea και C. triumfetti, η Bufonia stricta stricta, η ενδημική κονσολίντα Consolida tuntasiana, το γεράνι Geranium subcaulescens, η καμπανούλα Campanula celsii spathulifolia, η Johrenia distans, η Draba lasiocarpa, η ευφόρβια Euphorbia rigida, ο Cachrys cristata, το Allium chamaemoly, η Hyacinthella atschleyi, η Herniaria incana, τα ορνιθόγαλα Ornitogalum montanum και O. sibthorpii, το Chaenorhinum rubrifolium, ο Bolanthus graecus, το γαϊδουράγκαθο Onopordum sibthorpianum, η Achillea holosericea, η Satureja hellenica, η Scutellaria rupestris parnassica, η Inula verbascifolia methanaea, τα αγριογαρύφαλλα Dianthus gracilis και D. diffusus, οι κρόκοι Crocus olivieri και C. sieberi atticus, η βιόλα Viola phitosiana, ο φλώμος Verbascum graecum, κ.ά.
 
Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη των δασών και των ψηλών κορυφών, αλλά και μεταναστευτικά είδη. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχουν οι κορυφές του βουνού καθώς σε μικρές σχετικά αποστάσεις μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολλά είδη από μικροπούλια. Στο βουνό ζούνε φιδαετοί, σφηκιάριδες, γερακίνες, ξεφτέρια, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, χουχουριστές, κουκουβάγιες, γκιώνιδες και κοράκια. Άλλα σημαντικά πουλιά είναι η μπεκάτσα, το γιδοβύζι, η πέρδικα, το σιρλοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, ο πυρροβασιλίσκος, η ελατοπαπαδίτσα, ο γαλαζοκότσυφας, το σκαρθάκι, ο βραχοτσοπανάκος, το φανέτο, η ωχροκελάδα, η δεντροσταρήθα, ο καρβουνιάρης και ο σταχτοπετρόκλης.

Η ερπετοπανίδα είναι σχετικά φτωχή και σε αυτή  περιλαμβάνονται πρασινόφρυνοι, μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, κονάκια, τρανόσαυρες, σιλιβούτια, τοιχόσαυρες, λιακόνια, λαφιάτες, δεντρογαλιές, σαπίτες, σπιτόφιδα και οχιές. Τέλος, από τα θηλαστικά στον Κιθαιρώνα ζούνε αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, σκατζόχοιροι και μικρά τρωκτικά. Στα ψηλά του βουνού ζει και ένα ενδημικό είδος ακρίδας, ο Glyphanus obtusus.
 
Δυστυχώς το βουνό κακόπαθε από την διάνοιξη δρόμων και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών. Όλη η ανατολική κορυφογραμμή του βουνού έχει μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο παραγωγής ενέργειας με καταστροφικές συνέπειες τόσο για το τοπίο όσο και για δεκάδες είδη σπάνιων ενδημικών λουλουδιών.
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Ο Κιθαιρώνας απέχει περίπου 60 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στρίβετε προς Θήβα και Βίλια. Σε λίγο φτάνετε στην όμορφη πεδιάδα της Οινόης και λίγο μετά τα Βίλια, ο δρόμος συνεχίζει προς το βουνό, φτάνοντας μέχρι την κορφή.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.179434422502865, Longitude:23.221575588867154)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Μαίναλο (Οστρακίνα)

Το ιερό βουνό του Πανός, το βουνό των θρύλων και της ιστορίας  αποτελεί την καρδιά των ορεινών όγκων της Πελοποννήσου, διαφυλάσσοντας, ακόμα και στις μέρες μας, την μαγεία των πυκνών δασών και της απόλυτης φύσης, όπως αυτή εκφράστηκε ανά τους αιώνες από τους ποιητές του κόσμου.

Άγραφα

Για πολλούς τα Άγραφα, είναι η ομορφότερη ορεινή περιοχή της Ελλάδας, καθώς η ιστορική οροσειρά χαρακτηρίζεται από δεκάδες, άγριες κορυφές που διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας το πιο απομονωμένο ορεινό συγκρότημα της Ελλάδας.

Όλυμπος Λέσβου

Ο Όλυμπος της Λέσβου, το βουνό που δεσπόζει στα νότια του νησιού, χαρακτηρίζεται από μια πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από εξαιρετικά σπάνια και όμορφα είδη.

Βασιλίτσα

Η Βασιλίτσα είναι ένα όμορφο βουνό που υψώνεται ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους της Βόρειας Πίνδου, στα σύνορα της Ηπείρου με την Μακεδονία και διακρίνεται από έναν μεγάλο πλούτο χλωρίδας και πανίδας.

 
 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...

Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.