Αχλαδοβούνι (Αχλάτ Τσαλ)

Ένα μικρό όρος υψώνεται στα δυτικά της πόλης της Ξάνθης εκεί που οι τελευταίες απολήξεις των βουνών της Ροδόπης συναντούν τις μεγάλες πεδιάδες της Θράκης. Η ονομασία  Αχλαδοβούνι, ή αλλιώς Αχλαδόβουνο, αποτελεί μετάφραση από την παλαιότερη τουρκική ονομασία του βουνού, Αχλάτ Τσαλ, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα στην περιοχή και σημαίνει ο τόπος της άγριας αχλαδιάς. Το Αχλαδοβούνι θεωρείται η νοτιότερη κατάληξη της μεγάλης οροσειράς της Κούλας. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης της Ξάνθης και οριοθετείται στα ανατολικά από τον ποταμό Κόσυνθο και στα δυτικά από τα περίφημα Στενά του Νέστου. Στα βόρεια συνδέεται με την Κίτρινη Κορυφή και τα όρη Ερύμανθο και Χαϊντού με το πέρασμα του Λυκοδρομίου και στα νότια καταλήγει στην πεδιάδα της Βιστονίας. Το Αχλαδοβούνι είναι ένα ήρεμο βουνό με δασωμένες πλαγιές και γυμνές, χαμηλές κορυφές. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Αγιος Γεώργιος ή Τσάλι στα 1.415 μ. και ακολουθούν το Καρπούζι (1.286 μ.), η Πυραμίδα (1.170 μ.), ο Μεγάλος Λόφος (1.145 μ.), το Μαύρο Ίσωμα (1.093 μ.), η Μισκίν Τεπέ (973 μ.) και ο Γρόνθος (929 μ.), ενώ πάνω από την Ξάνθη υψώνεται το Αυγό ή κορυφή Σταύρος Τσακίρης (664 μ.), όπου βρίσκεται και ένα φρούριο υστερορωμαϊκών χρόνων. Το σχήμα του βουνού είναι σχεδόν κυκλικό και η έκταση που καταλαμβάνει περίπου 95 τ.χλμ. Από τις κορυφές κυλάνε μικρά ρέματα που καταλήγουν στα δύο ποτάμια που ορίζουν τα σύνορα του με σημαντικότερα το Μοσχόρεμα, του Φρίξα, του Μαυρομύτη, του Χρύσα και του Πανοράματος. Στο βουνό υπάρχουν λίγοι και δύσκολοι δασικοί δρόμοι, ενώ η γειτνίαση με την πόλη της Ξάνθης προσελκύει δεκάδες περιπατητές και ορειβάτες. Το δίκτυο των μονοπατιών είναι μεγάλο αν και περιορίζεται κυρίως στα ανατολικά του βουνού.

Τα δάση του βουνού είναι πολύ πυκνά και αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από βελανιδιές. Στα χαμηλά επικρατούν τα πουρνάρια, οι γαύροι, τα παλιούρια, οι κρανιές, τα πλατάνια, οι ιτιές και τα βάτα, ενώ πιο ψηλά συναντάει κανείς είδη όπως, αγριοκυπάρισσα, καστανιές, φλαμουριές, οστρυές, φράξους, σφενδάμια και οξιές. Η χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη της Θράκης. Σημαντικότερα είναι η Haberlea rhodopensis, η παιώνια Paeonia peregrina, η Jovibarba heuffelii, το Galium rhodopeum, η Atropa bella-donna, η Asperula aristata nestia και ο Rhamnus saxatilis rhodopeus. Άλλα είδη είναι ο Anthyllis vulneraria bulgarica, ο Stachys leucoglossa, η Knautia orientalis, η Aristolochia rotunda, η κενταύρια Centaurea napulifera tuberosa, η Saxifraga stribrnyi, ο φλώμος Verbascum pseudonobile, η Orthilia secunda, ο Umbilicus luteus, το Buglossoides purpurocaerulea, η Euphorbia seguieriana niciciana, το γεράνι Geranium sanguineum, η Globularia bisnagarica, το Hypericum cerastioides, το Sedum confertiflorum, η Veronica jacquinii και οι ορχιδέες Cephalanthera rubra, Epipactis helleborine, Neottia nidus-avis, Neottia ovata, Platanthera chlorantha, Dactylorhiza romana, Dactylorhiza saccifera, Limodorum abortivum, Anacamptis morio, Orchis purpurea, Ophrys mammosa, Ophrys apifera και Ophrys oestrifera.

Τα πυκνά δάση, οι γυμνές κορυφές και η γειτνίαση με τα μεγάλα ποτάμια προσελκύουν και πολλλά είδη της ορνιθοπανίδας. Από τα αρπακτικά στο Αχλαδοβούνι απαντώνται φιδαετοί, σφηκιάρηδες, αετογερακίνες, γερακίνες, σαΐνια, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, χουχουριστές, κουκουβάγιες, κ.ά. Στο δάσος ζούνε πολλά είδη από δρυοκολάπτες, όπως μαύροι δρυοκολάπτες, πράσινοι δρυοκολάπτες, βαλκανικοί δρυοκολάπτες, μεσαίοι δρυοκολάπτες και λευκονώτες δρυοκολάπτες. Άλλα είδη της περιοχής είναι η πετροπέρδικα, η φάσσα, το τρυγόνι, ο κούκος, το γιδοβύζι, η βουνοσταχτάρα, ο μελισσοφάγος, η σταρήθρα, η δεντροσταρήθρα, το μιλτοχελίδονο, η νεροκελάδα, ο τρυποφράχτης, ο νεροκότσυφας, ο θαμνοψάλτης, το αηδόνι, ο κοκκινολαίμης, ο σταχτοπετρόκλης, ο πυρροκότσυφας, η τσίχλα, η γερακότσιχλα, ο μελωδοτσιροβάκος, ο μαυρομυγοχάφτης, η γαλαζοπαπαδίτσα, η καστανοπαπαδίτσα, ο αιγίθαλος, ο δεντροτσοπανάκος, ο αετομάχος, η κίσσα, η κάργια, ο κόρακας, ο δεντροσπουργίτης, ο χειμωνόσπινος, το φανέτο, το λούγαρο, ο πύρρουλας, ο κοκκοθραύστης, το βλαχοτσίχλονο, το χρυσοτσίχλονο, το βουνοτσίχλονο, το σιρλοτσίχλονο και ο τσιφτάς.

Τα αμφίβια περιλαμβάνουν σαλαμάνδρες, ανατολικούς χτενοτρίτωνες, φρύνους, πρασινόφρυνους, κιτρινομπομπίνες, δεντροβάτραχους, πηδοβάτραχους και γραικοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα αποτελείται από γραικοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, πρασινόσαυρες, τρανόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαύρες του Ταύρου, τυφλίτες, σπιτόφιδα, στεφανοφόρους, εφιούς, θρακικούς λαφιάτες, σαπίτες, σαΐτες και οχιές. Από τα θηλαστικά στο Αχλαδοβούνι ακόμα εμφανίζονται περιστασιακά οι λύκοι, ενώ στα δάση του βουνού ζούνε ζαρκάδια.  Άλλα είδη είναι οι αγριόγατες, οι βίδρες, οι αγριόχοιροι, οι αλεπούδες, τα δασοκούναβα, οι ασβοί, οι νυφίτσες, οι σκίουροι, οι δασομυωξοί, οι λαγοί και διάφορα είδη τρωκτικών και νυχτερίδων.

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Σημείο αφετηρίας για τις εξορμήσεις σας στο βουνό είναι η πόλη της Ξάνθης, ενώ και η όμορφη Σταυρούπολη κοντά στις όχθες του Νέστου αποτελεί μια διαφορετική επιλογή για όσους δεν θέλουν να μείνουν στην πρωτεύουσα του νομού. Ο κύριος, αλλά δύσκολος, δρόμος που ανεβαίνει στο βουνό ξεκινάει από τα Κομνηνά στις δυτικές πλαγιές του βουνού.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 41.1787154084757, Longitude:24.778372616455044)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Άσκιο (Σινιάτσικο)

Ένας όμορφος ορεινός όγκος στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας που ξεχωρίζει για την σπάνια χλωρίδα των κορυφών αλλά και την μόνιμη παρουσία στα πιο χαμηλά πολλών μεγάλων θηλαστικών.

Ταΰγετος

Η επιβλητική οροσειρά του Ταΰγετου που δεσπόζει στην νότια Πελοπόννησο διακρίνεται από πολλές κορυφογραμμές, δασωμένες πλαγιές, λόγγους, φαράγγια και ένα πλήθος οικοτόπων που είναι γεμάτοι από ιδιαίτερα σπάνια φυτά.

Μιτσικέλι

Ένα μικρό αλλά σημαντικό βουνό της Ηπείρου που υψώνεται ανάμεσα στους μεγαλόπρεπους ορεινούς όγκους της Βόρειας Πίνδου και καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά της λίμνης Παμβώτιδας.

Πάικο

Το ήρεμο Πάικο, με τα πυκνά του δάση, στέκεται στη μέση της Μακεδονίας ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους των συνόρων μας και τους ατέλειωτους κάμπους που ξεκινούν στους πρόποδες του.

 
 


 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...


Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.