Εθνικό Πάρκο Παρνασσού

Ο θρυλικός Παρνασσός, το βουνό του Απόλλωνα, των νυμφών και του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, αποτελεί τον ακροτελεύτιο ορεινό όγκο της οροσειράς της Πίνδου στην ραχοκοκαλιά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το μήκος του φτάνει περίπου τα 38 χλμ. και το πλάτος του τα 37 χλμ., καλύπτοντας μια συνολική έκταση 184.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 36.000 στρέμματα ανήκουν στο Εθνικό Πάρκο Παρνασσού.

Το βουνό χωρίζεται γεωμορφολογικά -από το ρέμα της Αγόριανης και το Λιβάδι της Αράχοβας- σε δύο μεγάλα τμήματα: το δυτικό με τους ομαλούς λόφους και τα εκτενή ελατοδάση και το ανατολικό με τα ψηλά κορφοβούνια (Λιάκουρα 2.457 μ., Τσάρκος 2.415 μ. και Γεροντόβραχος 2.367 μ.). Η έντονα ασβεστολιθική δομή του βουνού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού από εντυπωσιακές καταβόθρες, δολίνες, βάραθρα, σπήλαια και καρστικές λεκάνες (Εφτάστομο, Κωρύκειο Άντρο, καταβόθρα Αγόριανης, Νεραϊδοσπηλιά, Χιονοκάρκαρος, κ.α.) Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με βαρύ χειμώνα, βροχερή άνοιξη, ξηρό καλοκαίρι και υγρό φθινόπωρο.

Στον Παρνασσό διακρίνονται τρεις ζώνες βλάστησης, η χαμηλή μεσογειακή βλάστηση μέχρι τα 800 μ., η ορεινή ή δασική βλάστηση μέχρι τα 1.800 μ. και η αλπική ζώνη από τα 1.800 μ. και πάνω. Η μακία βλάστηση καλύπτει περιμετρικά τα χαμηλά υψόμετρα του βουνού και αντιπροσωπεύεται από πουρνάρια, ρείκια, κουμαριές, φυλίκια, κουτσουπιές, κ.α. Η δασική ζώνη χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση της κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν σημεία, κυρίως στα βορειοανατολικά, όπου απαντώνται μικρά αλλά εντυπωσιακά δάση μαύρης πεύκης. Στον Παρνασσό φυτρώνουν πάνω από χίλια είδη φυτών από τα οποία περίπου 10 είδη απαντώνται μόνο εδώ. Από τα πιο γνωστά των ενδημικών φυτών είναι η καμπανούλα των Δελφών (Campanula topaliana delphica), η γενίστα η Παρνάσσιος (Genista parnassica), το ερύσιμο το παρνάσσιο (Erysimum parnasiccum), η κενταύρια των Μουσών (Centaurea musarum), το γεωκάριο το πυγμαίο (Geocaryum pumilum), κ.α. Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα όμως είναι η σπάνια παιώνια του Παρνασσού (Paeonia parnassica), ένα φυτό με εντυπωσιακά μαυροκόκκινα άνθη που φυτρώνει σε λίγα σημεία του Πάρκου. Επίσης υπάρχουν πολλά ακόμα ενδημικά είδη με δεύτερο συνθετικό το όνομα του βουνού, όπως το Allium parnassicum, το κολχικό Colchicum parnassicum, η Nepeta parnassica, η Satureja parnassica, η Silene parnassica, το Taraxacum parnassicum, η Draba parnassica, κ.α.

Στον Παρνασσό ζούνε περισσότερα από 100 είδη πουλιών, με πιο σπάνια τα μεγάλα αρπακτικά που φωλιάζουν στις γύρω κορφές (χρυσαετοί, φιδαετοί, σπιζαετοί, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, κ.α.). Άλλα πουλιά που ζούνε εδώ είναι ο μπούφος, ο μαύρος δρυοκολάπτης, σταυρομύτες, βραχοτσοπανάκοι, κιτρινοκαλιακούδες, κόρακες, τοιχοδρόμοι, χουχουριστές, χιονοψάλτες, κ.α. Τα θηλαστικά αντιπροσωπεύονται κυρίως από αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβούς, σκίουρους, κουνάβια, νυχτερίδες, ενώ τα τσακάλια που υπήρχαν σε αφθονία παλαιότερα, μάλλον έχουν εξαφανιστεί. Τα τελευταία χρόνια, οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι στο βουνό έχουν επιστρέψει λύκοι ενώ εντυπωσιακή είναι η αναφορά, από κατοίκους της περιοχής, της παρουσίας ενός κοπαδιού κόκκινων ελαφιών που φαίνεται ότι έφτασε και εγκαταστάθηκε στο βουνό από την Πάρνηθα, μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2007.

 Περισσότερες πληροφορίες: http://www.parnassosnp.gr/

 

 
 
 
 

Πως θα πάτε

Από την Αθήνα ο Παρνασσός απέχει 200 χλμ., μέσω της διαδρομής Θήβα, Λιβαδειά, Αράχωβα. Από την Βόρεια Ελλάδα κατεβαίνοντας, στρίβετε μετά την Λαμία προς Πάτρα και από εκεί ακολουθείτε την διαδρομή προς Γραβιά, Μαριολάτα, Επτάλοφος, Παρνασσός. Και στις δύο περιπτώσεις, αξίζει να σταματήσετε σε διάφορα σημεία κοντά στους πρόποδες του βουνού και να ψάξετε στις πλαγιές για αγριολούλουδα.


 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.53662971001046, Longitude:22.625614811669948)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Εθνικό Πάρκο Σουνίου

Μία αρμονική ακολουθία από δασωμένους λόφους και πλαγιές με φρύγανα που καταλήγουν σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, πάνω στο οποίο στέκεται εδώ και αιώνες ο πανέμορφος ναός του Ποσειδώνα.

Εθνικό Πάρκο Οίτης

Απέραντα ελατοδάση, μεγάλες χαράδρες, καταπράσινα οροπέδια και πλαγιές κατάφυτες από λουλούδια έχουν χαρακτηρίσει την Οίτη ως έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους βοτανολόγους.

Εθνικό Πάρκο Κερκίνης

Ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, η λίμνη Κερκίνη στο νομό Σερρών αποτελεί έναν παράδεισο για τα υδρόβια πουλιά.

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Ένα από τα πιο πρόσφατα θεσμοθετημένα Εθνικά Πάρκα που απλώνεται στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και χαρακτηρίζεται από πλούσιους βιότοπους και άγρια γεωμορφολογία.

 
 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...

Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.