Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Δύο πανέμορφες λίμνες στεφανωμένες από μεγάλες οροσειρές που ενώνουν τρία έθνη και θεωρούνται ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα βρίσκονται σε υψόμετρο 850 μέτρων και μαζί με τη λίμνη Οχρίδα ονομάζονταν κατά την αρχαιότητα οι λίμνες της Δασσαρικής λεκάνης. Σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Τριτογενούς και αρχικά υπήρξαν ενωμένες. Όμως, οι εναποθέσεις υλικών από το ποτάμι του Αγίου Γερμανού δημιούργησαν με τα χρόνια έναν αμμώδη ισθμό πλάτους από 200 μ. εώς 1 χλμ. που χώρισε τις λίμνες. Η στάθμη της Μικρής Πρέσπας είναι υψηλότερη από αυτή της Μεγάλης και είναι η πρώτη που τροφοδοτεί με νερά τη δεύτερη μέσω ενός τεχνητού δίαυλου επικοινωνίας στη θέση Κούλα. Το μεγαλύτερο μέρος της Μικρής Πρέσπας βρίσκεται στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του ιστορικού νησιού του Αγίου Αχιλλείου, από το μικρό Βιδρονήσι και από απέραντους καλαμιώνες και μεγάλες περιοχές με υγρά λιβάδια. Στα νότια βρίσκεται το όρος Τρικλάριο και στα ανατολικά υψώνονται οι κορυφές του Βαρνούντα. Η πιθανότερη προέλευση του ονόματος «Πρέσπα» είναι από το λατινικό «praesepe» που σημαίνει φάτνη και δεν θα μπορούσε να είναι πιο πετυχημένο, καθώς βρίσκονται στο μέσο μιας λεκάνης που διατηρεί έναν τεράστιο πλούτο άγριας ζωής.

Η έκταση του Εθνικού Πάρκου φτάνει τα 195 τ.χλμ. από τα οποία τα 82 τ.χλμ. ανήκουν στα νερά των λιμνών. Με μια γενική προσέγγιση, η περιοχή χωρίζεται σε 5 κύρια οικοσυστήματα. Πρώτο και σημαντικότερο είναι οι υγρότοποι που δημιουργούν οι δύο λίμνες μαζί με τους καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια. Βιοτόποι υψίστης σημασίας μέσα στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται δεκάδες είδη από σπάνια πουλιά και ψάρια. Ακολουθούν οι περιοχές που συνορεύουν με τις λίμνες και αποτελούνται κυρίως από χωράφια, όπου σμήνη πουλιών συγκεντρώνονται για να τραφούν από τα υπολείμματα των καλλιεργειών και μαζί με τα μικρά τρωκτικά δημιουργούν ιδανικές συνθήκες κυνηγιού για τα αρπακτικά πουλιά και τα σαρκοφάγα θηλαστικά. Λίγο πιο ψηλά, βρίσκεται η ζώνη γύρω από τους οικισμούς. Η μεγάλη ποικιλία οπωροφόρων δέντρων και φυτών, η παρουσία ενός δαίδαλου μικρών ποταμών, το προικισμένο με πλούσιο χώμα έδαφος και η σχετικά ομαλή γεωμορφολογία προσελκύει πλήθος ζώων. Μετά τους οικισμούς εκτείνονται οι πλαγιές με τα πυκνά δάση της περιοχής. Κυρίαρχα είναι τα δρυοδάση, τα ελατοδάση, αλλά τα πιο όμορφα της περιοχής είναι αυτά που αποτελούνται από οξιές. Τέλος, πάνω από τα 1.800 μέτρα στον ορεινό όγκο του όρους Βαρνούντα, απλώνονται τα αλπικά λιβάδεια της περιοχής.

Οι Πρέσπες φιλοξενούν 1.600 είδη φυτών, 23 ψαριών, 11 αμφιβίων, 23 ερπετών, 57 θηλαστικών και 260 είδη πουλιών, κατατάσσοντας την περιοχή σε ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Σημαντικά φυτά της περιοχής είναι η ενδημική κενταύρια των Πρεσπών (Centaurea prespana), η Ramonda serbica, οι βιόλες Viola velutina και V. eximia, η ανεμώνη Anemone nemorosa, το Sempervivum ruthenicum, η κίτρινη τουλίπα Tulipa australis, η Vinca balcanica, η Gentiana punctata, το γαρυφαλάκι Dianthus tristis, η σημύδα (Betula pendula) ενώ σημαντική είναι η παρουσία του παράσιτου Phelypaea prespana που φύεται μόνο σε δύο σημεία των Βαλκανίων. Τα βουνοκυπάρισσα είναι δέντρα που συνήθως έχουν θαμνώδη μορφή. Στις Πρέσπες τα δύο είδη αυτών των φυτών (Juniperus foetidissima και Juniperus excelsa) υπάρχουν με την ιδιαίτερα σπάνια μορφή υπεραιωνόβιων δένδρων.

Η αξία της Πρέσπας για τα άγρια πουλιά είναι τεράστια καθώς απαντώνται πάνω από 270 είδη πουλιών. Εδώ ζει και αναπαράγεται η μεγαλύτερη αποκία αργυροπελεκάνων της Γης, περί τα 1.000 ζευγάρια, καθώς και 350 ζευγάρια ροδοπελεκάνων. Πρόκειται για την μοναδική περιοχή σε όλη την Ευρώπη που αναπαράγονται και τα δύο είδη σε τόσο μεγάλους αριθμούς. Σημαντική είναι η παρουσία της σπάνιας λαγγόνας με πάνω από 1.300 ζευγάρια όπως και η παρουσία ενός μικρού αριθμού χηνοπριστών, απομεινάρι ενός παμπάλαιου πληθυσμού, καθώς το είδος σήμερα αναπαράγεται μόνο στην Σκανδιναβία και στην βόρεια Ρωσία. Άλλα σημαντικά είδη είναι οι χαλκόκοτες, οι κορμοράνοι, η σπάνια σταχτόχηνα ενώ από τα αρπακτικά απαντώνται χρυσαετοί, φιδαετοί, χειμωνόκιρκοι, καλαμόκιρκοι, γερακίνες, κιρκινέζεια, μαυροκιρκίνεζα, κ.ά.

Στις περιοχές γύρω από την Πρέσπα ζουν σε υγιής πληθυσμούς αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, σκίουροι και λαγοί. Στην περιοχή της λίμνης υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός από βίδρες ενώ έχει διαπιστωθεί και η παρουσία αμερικάνικων μινκ που απέδρασαν από γουναράδικα της περιοχής. Τα βουνά που συνορεύουν με την Αλβανία αποτελούν ίσως το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του λύγκα, αυτού του πανέμορφου αιλουροειδούς που χρόνια τώρα έχει εξαφανιστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τέλος ιδαίτερα σημαντική είναι η ιχθυοπανίδα των λιμνών και των γύρω ποταμών καθώς από τα 23 είδη που απαντώνται, τα 9 είναι ενδημικά της περιοχής με σημαντικότερα την μπράνα (Barbus prespensis) και την πέστροφα των Πρεσπών (Salmo peristericus).

(φωτ.τοπίου: Χριστίνα Γεωργιάδου)
 
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.fdedp.gr/
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Οι Πρέσπες απέχουν 45 χλμ. από την Φλώρινα και 54 χλμ. από την Καστοριά. Αν έρχεστε από Αθήνα (560 χλμ.) υπάρχουν δύο τρόποι να φτάσετε στις Πρέσπες. Ο συντομότερος χιλιομετρικά -μέσω Λαμίας, Δομοκού, Καρδίτσας, Τρικάλων και νομού Γρεβενών- είναι και ο πιο όμορφος  καθώς περνάτε μέσα από κάμπους και βουνά. Όλο και κάποια στάση θα κάνετε για να παρατηρήσετε τα αρπακτικά πουλιά του κάμπου ενώ η διαδρομή σας στα Γρεβενά περνάει μέσα από ένα πανέμορφο δρυοδάσος. Αν προτιμάτε τις Εθνικές Οδούς, εισέρχεστε από την Εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην Εγνατία προς Βέροια (100 χιλιόμετρα παραπάνω). Ο χρόνος είναι περίπου ο ίδιος (7-7,5 ώρες). Από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας θα είσαστε στις Πρέσπες σε 3 ώρες (250 χιλιόμετρα).
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 40.7594417, Longitude:21.087769699999967)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Ένα από τα πιο πρόσφατα θεσμοθετημένα Εθνικά Πάρκα που απλώνεται στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και χαρακτηρίζεται από πλούσιους βιότοπους και άγρια γεωμορφολογία.

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Ανάμεσα στους δασωμένους λόφους στα κεντρικά του νομού Έβρου απλώνεται το μαγευτικό Δάσος της Δαδιάς, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη.

Εθνικό Πάρκο Οίτης

Απέραντα ελατοδάση, μεγάλες χαράδρες, καταπράσινα οροπέδια και πλαγιές κατάφυτες από λουλούδια έχουν χαρακτηρίσει την Οίτη ως έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους βοτανολόγους.

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Στις ακτές του Θερμαϊκού και πολύ κοντά στον αστικο ιστό της Θεσσαλονίκης απλώνεται το μεγαλύτερο εκβολικό σύστημα της χώρας μας στο οποίο συμβάλλουν με τα νερά τους 4 μεγάλοι ποταμοί.

 
 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...

Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.