Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Ένα από τα πιο πρόσφατα θεσμοθετημένα Εθνικά Πάρκα που απλώνεται στο κεντρικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και χαρακτηρίζεται από πλούσιους βιότοπους και άγρια γεωμορφολογία. Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου δημιουργήθηκε το 2009 και εκτείνεται στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Ορίζεται από τα δύο μεγάλα ορεινά συγκροτήματα: το Λάκμο (Περιστέρι) και τα Αθαμανικά όρη (ή Τζουμέρκα). Στα βόρεια βρίσκεται ο Λάκμος, στα δυτικά το Πάρκο καταλήγει στο Ξηροβούνι, στα ανατολικά υψώνεται η Κακαρδίτσα και στα νότια και κεντρικά βρίσκεται ο κύριος όγκος των Τζουμέρκων. Το Πάρκο καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 820 τετρ. χιλ. και χαρακτηρίζεται από δεκάδες βουνοκορφές με έντονες κλίσεις και την έντονη παρουσία του υδάτινου στοιχείου. Στα οικοσυστήματα της περιοχής έχουν καταγραφεί 17 τύποι οικοτόπων και 30 τύποι και υποτύποι υδάτινων οικοτόπων. Το Πάρκο ορίζεται από δύο μεγάλους ποταμούς τον Ασπροπόταμο και τον Άραχθο, αλλά και από πολλά ακόμα μικρότερα ποτάμια και ρέματα (Μετσοβίτικος, Καλαρίτικος, Μελισσουργιώτικος, Ματσουκιώτικο, Νέγκρης, κ.ά.). Τα κύρια πετρώματα του Πάρκου είναι οι ασβεστόλιθοι που σε μερικά σημεία ενώνονται με φλύσχη. Τα δύο μεγάλα βουνά δημιουργούν μια εκτεταμένη αλπική ζώνη που περιλαμβάνει πολλές βουνοκορφές, πάνω από τα 2.000 μέτρα: Κακαρδίτσα (2.429 μ.), Καταραχιάς (2.299 μ.), Τσουκαρέλα (2.295 μ.), Χίλια εξήντα (2.253 μ.), Μέγας Τράπος (2.240 μ.), Τσούμα Πλαστάρι (2.188 μ.), Γκουράσα (2.185 μ.), Γιαννάκη (2.198 μ.), Πυραμίδα (2.144 μ.). Η έντονη γεωμορφολογία, ο πλούτος τον νερών, τα πλούσια δάση και τα μεγάλα αλπικά οροπέδια δίνουν στο Πάρκο μια άγρια φυσιογνωμία και δεν είναι λίγοι οι έμπειροι ορειβάτες και περιπατητές που θεωρούν την περιοχή ως την πιο όμορφη ορεινή περιοχή της Ελλάδας.

Η βλάστηση στα χαμηλά και στις χαράδρες αποτελείται από πουρνάρια, αριές, φυλίκια, κουμαριές, κουτσουπιές και κοκκορεβυθιές. Λίγο ψηλότερα αναπτύσσονται δάση φυλλοβόλων, όπως γάβροι, φράξοι, σφενδάμια, βελανιδιές, οστριές, καστανιές και λίγες οξιές. Στα ρέματα επικρατούν δάση με πλατύφυλλα, όπως πλατάνια, ιτιές και σκλήθρα και λίγο ψηλότερα αναπτύσσονται δάση κωνοφόρων (έλατα και μαυρόπευκα). Στις κορφές απλώνονται τα μεγάλα αλπικά οροπέδια της περιοχής με τα στεπόμορφα λιβάδια και μόνο λίγα διάσπαρτα ρόμπολα υψώνονται πάνω από τα χορτάρια. Η χλωρίδα περιλαμβάνει μια πληθώρα σπάνιων και προστατευμένων είδων που απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου.

Σημαντικά είδη του Πάρκου είναι ο Solenanthus albanicus, οι ενδημικές Alchemilla fallax και A. plicatula, η ενδημική Scorzonera purpurea peristerica, η κενταύρια Centaurea triamularia, το αγριογαρύφαλλο Dianthus sylvestris, η Alkanna noneiformis, η σαξιφράγκα Saxifraga sempervivum, οι καμπανούλες Campanula rotundifolia και C. tymphaea, ο νάρκισσος Narcissus poeticus, το Erigeron epiroticus, το γεράνι Geranium macrostylum, o κρόκος Crocus veluchensis, η Pimpinella tragium polyclada, η Aurinia rupestris, η Arenaria conferta serpentinii, ο Rhinanthus mediterraneus, το γάλιο Galium degenii, η Aubrieta scardica, η Achillea absinthoides, το Edraianthus graminifolius, το Onosma helveticum, το Hieracium trikalense, το Sedum atratum, οι κρίνοι Lilium candidum και L. martagon, η Saxifraga marginata, η φριτιλάρια Fritillaria thessala, η τουλίπα Tulipa australis, η τριανταφυλλιά Rosa pendulina, οι αγριοπανσέδες Viola pyrenaica, V. orphanidis και V. aetolica και πολλές ορχιδέες όπως οι Cephalanthera longifolia, Epipactis microphylla, E. helleborine, Ε. subclausa, Dactyloriza sambucina, D. saccifera, D. pindica, Neottia ovata, N. nidus-avis, Limodorum abortivum, Gymnadenia conopsea, Orchis laxiflora, O. purpurea, Himantoglossum caprinum, Neotinea ustulata, Ophrys helenae, O. epirotica και η εξαιρετικά σπάνια για τη χώρα μας Ophrys insectifera.

Η γυμνοί πετρώδεις σχηματισμοί αποτελούν ιδανικά σημεία φωλιάσματος για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών. Στο Πάρκο ζούνε ακόμα όρνια, αλλά και χρυσαετοί, σταυραετοί, γερακίνες, σφηκιάρηδες, πετρίτες, διπλοσάινα, ξεφτέρια, φιδαετοί, βραχοκιρκίνεζα, δεντρογέρακα, μπούφοι, ενώ περιστασιακή είναι η παρουσία του σπάνιου ασπροπάρη. Στα ψηλά ζούνε πολλά ακόμα σημαντικά είδη, όπως πυρροκότσυφες, γαλαζοκότσυφες, φάσσες, βραχοτσοπανάκοι, κιτρινοκαλιακούδες, κοκκινοκαλιακούδες, κοράκια, βουνοτσιροβάκοι, αετομάχοι, τοιχοδρόμοι, σταχτοπετρόκληδες, χιονόσπινοι, χιονόστρουθοι, σταυρομύτες και πετροπέρδικες.

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει την πολύ σπάνια οχιά των λιβαδιών (Vipera ursinii) με τα Τζουμέρκα να αποτελούν το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του είδους στην Ευρώπη. Άλλα είδη είναι ο αλπικός τρίτωνας, η σαλαμάνδρα, η κιτρινομπομπίνα, ο γραικοβάτραχος, ο φρύνος, η πρασινόσαυρα, η τοιχογουστέρα, οι σαύρες της Ρούμελης, το νερόφιδο, η σαΐτα και η κοινή οχιά. Από τα θηλαστικά σημαντική είναι η παρουσία της αρκούδας, του λύκου και του αγριόγατου. Αλλά είδη είναι τα ζαρκάδια, οι αγριόχοιροι, οι νυφίτσες, τα κουνάβια, οι ασβοί, οι αλεπούδες, οι λαγοί, οι δασομυωξοί, οι δεντρομυωξοί και οι σκίουροι. Τα αγριόγιδα, αν και έχουν  κυνηγηθεί πολύ, ακόμα ζούνε στις πιο απομακρυσμένες περιοχές των αλπικών. Τέλος στα ποτάμια, ζούνε μεγάλοι και υγιείς πληθυσμοί από βίδρες.
 
Περισσότερες πληροφορίες: http://tzoumerka-park.gr/
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Το Πάρκο βρίσκεται 30 χλμ. από τα Ιωάννινα και 420 χλμ.από την Αθήνα. Σε όλο τον ορεινό όγκο του Πάρκου απλώνονται μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, όπου μπορείτε να καταλύσετε: Σιράκο, Καλαρίτες, Πράμαντα, Άγναντα, Χαλίκι, Μελλισουργοί, Χουλιαράδες, Βουργαρέλι, Καταρράκτης, Θεοδώριανα, Νεράιδα.
 
 

Εμφάνιση στο χάρτη

πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 39.51514026053089, Longitude:21.142470113881018)
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Οι Πρέσπες αποτελούν έναν από τους τελευταίους παράδεισους άγριας ζωής στη χώρα μας. Στεφανωμένη από ψηλές βουνοκορφές και σε υψόμετρο 850 μέτρων η λεκάνη της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας διακρίνεται για την ποικιλομορφία της σε τοπία και οικοσυστήματα.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Στα νότια της Ζακύνθου και στην αγκαλιά του κόλπου του Λαγανά δημιουργήθηκε το 1999 το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου με σκοπό την προστασία του σημαντικότερου αναπαραγόμενου πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας καρέτα στη Μεσόγειο.

Προστατευόμενη περιοχή Βόρειας Κάρπαθου και Σαρίας

Ένα μοναδικό νησιωτικό σύμπλεγμα που η σχετική γεωγραφική απομόνωση και ο αειφορικός τρόπος ζωής των κατοίκων έχουν διασώσει μέχρι τις μέρες μας έναν τεράστιο αριθμό από άγρια ζώα και φυτά, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο βαθμό ενδημισμού.

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Ανάμεσα στους δασωμένους λόφους στα κεντρικά του νομού Έβρου απλώνεται το μαγευτικό Δάσος της Δαδιάς, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη.

 
 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...

Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.