Εθνικό Πάρκο Σαμαριάς

Το πιο διάσημο φαράγγι της Ελλάδας, ο ξακουστός Φάραγγας, η Σαμαριά της παγκόσμιας φήμης και του μοναδικού φυσικού τοπίου, φιλοξενεί στις άγριες πλαγιές της ένα μεγάλο αριθμό από περήφανα ζώα και σπάνια φυτά. Η Σαμαριά αποτελεί τον μοναδικό Δρυμό της χώρας που ιδρύθηκε, ήδη από το 1962, για την αποκλειστική προστασία ενός ζώου, του διάσημου κρητικού αίγαγρου. Η έκταση του Δρυμού φτάνει τα 48.480 στρέμματα και περιλαμβάνει το φαράγγι, μήκους περίπου 18 χλμ., μαζί με τις γύρω κορφές στα νότια των Λευκών Ορέων. Στα δυτικά βρίσκονται οι κορφές Γκίγκιλος (2.085 μ.) και Βολακιάς (2.116 μ.),  στα νότια καταλήγει στη παραλία της Αγίας Ρουμέλης στο Λιβυκό πέλαγος, στα ανατολικά υψώνονται οι κορφές Λίμνη (1.905 μ.) και Αυλημόνακας (1.843 μ.) και στα βόρεια ένα μικρό διάσελο που καταλήγει στο οροπέδιο Ομαλού χωρίζει τον Δρυμό από τις κορφές Μελινταού (2.133 μ.), Πετραδέ (2.028 μ.) και Κουμή (2.085 μ.). Το μήκος της διαδρομής μέσα στο φαράγγι, που κινείται από τα βόρεια (Ξυλόσκαλο) προς τα νότια (παραλία Αγίας Ρουμέλης), φτάνει τα 12.800 μέτρα. Το πιο διάσημο σημείο του φαραγγιού, οι εντυπωσιακές Πόρτες, είναι ένα πέρασμα πλάτους τριών μέτρων ανάμεσα σε δύο κάθετους γκρεμούς που φτάνουν τα εκατό μέτρα. Η Σαμαριά χαρακτηρίζεται από έντονες κλίσεις, κάθετους ψηλούς γκρεμούς, μικρότερα υποφάραγγα, πολυάριθμα σπήλαια, απότομες σάρες, εποχικούς χειμάρρους και ένα πλούσιο δάσος κωνοφόρων.
 
Η βλάστηση του Δρυμού είναι μοναδική και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες μελετητές και παρατηρητές. Από τα 500 εώς τα 1.400 μέτρα επικρατούν τα κυπαρίσσια τα οποία στα χαμηλά αναμειγνύονται με δάση τραχείας πεύκης. Άλλα δέντρα που συναντά κανείς είναι τα πουρνάρια, οι αγριελιές, οι χαρουπιές, τα σχίνα, οι μυρτιές και τα σφενδάμια. Στις ρεματιές υπάρχουν πλατάνια, λυγαριές και πικροδάφνες, ενώ από τη θάλασσα μέχρι τα 1.100 μέτρα συναντάμε την χαρακτηριστική φρυγανική βλάστηση της Κρήτης. Από τα 1.400 μέτρα και ψηλότερα ξεκινάνε τα υπέροχα υποαλπικά και αλπικά τοπία των Λευκών Ορέων που φιλοξενούν δεκάδες σπάνια ενδημικά φυτά.

Στον Δρυμό φυτρώνουν περισσότερα από 800 είδη φυτών, από τα οποία τα 172 είναι ενδημικά της χώρας μας. Από αυτά τα 23 απαντώνται αποκλειστικά στα Λευκά Όρη, ενώ 96 είναι ενδημικά της Κρήτης. Ξεχωρίζουν η παιώνια Paeonia clusii, το Alyssum sphacioticum, οι καμπανούλες Campanula cretica, C. aizoon και C. laciniata, το Helichrysum heldreichii, η Onobrychis sphaciotica, το Bupleurum kakiskalae, η Petromarula pinnata, η μαλοτήρα Sideritis syriaca, η Coronilla globosa, η Lomelosia sphaciotica, ο δίκταμος Origanum dictamnus, η Anchusa caespitosa, το Arum idaeum, οι κενταύριες Centaurea idaea, C. redempta και C. baldacii, ο φλώμος Euphorbia sultan-hassei, η Draba cretica, η Nepeta sphaciotica, ο έβενος Ebenus cretica, η Ricotia cretica, το αγριογαρύφαλλο Dianthus juniperinus και οι εξαιρετικά σπάνιες ορχιδέες Cephalanthera cucullata, Epipactis cretica και Himantoglossum samariense. Σημαντική είναι η παρουσία της αμπελιτσιάς (Zelkova abelicea), ενός από τα σπανιότερα δέντρα στο κόσμο, που μοιάζει με φτελιά.

Εξίσου σπάνια είναι και η πανίδα του Φάραγγα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει περίπου 200 είδη πουλιών από τα οποία ξεχωρίζουν τρία μεγάλα αρπακτικά, ο γυπαετός, το όρνιο και ο χρυσαετός. Ο γυπαετός, ή αλλιώς κοκκαλάς όπως τον λένε οι ντόπιοι, ζούσε παλιότερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά πλέον τα 2 από τα 3 ζευγάρια που επιβιώνουν στην Ελλάδα πετάνε στην ευρύτερη περιοχή της Σαμαριάς. Τα όρνια φτιάχνουν αποικίες στα κάθετα βράχια ενώ οι χρυσαετοί πετάνε ψηλά πάνω από τις κορφές. Άλλα πουλιά της Σαμαριάς είναι οι σπιζαετοί, οι γερακίνες, οι μαυροπετρίτες, οι πετρίτες, τα βραχοκιρκίνεζα, οι καλιακούδες, οι γαλαζοκότσυφες, οι δεντροσταρήθρες, οι πέρδικες, οι ασπροκωλίνες, οι πυρροκότσυφες, οι κοκκινοκεφαλάδες, τα φανέτα, οι χιονοψάλτες, τα ορτύκια και οι ωχροκελάδες.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 3 είδη αμφιβίων και 11 είδη ερπετών. Από αυτά ξεχωρίζουν η κρητική σαύρα και ο κρητικός βάτραχος που απαντώνται μόνο στη Κρήτη. Άλλα είδη είναι ο πρασινόφρυνος, το λιακόνι, το σαμιαμίδι, ο κυρτοδάκτυλος, η ταρέντολα, η τρανόσαυρα, η δεντρογαλιά, το σπιτόφιδο και το αγιόφιδο. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει η εμβληματική παρουσία του κρητικού αίγαγρου, του περήφανου αγριμιού. Τα όμορφα αυτά ζώα ζούνε σε περιοχές με μεγάλη κλίση και σε φρυγανότοπους κοντά στα δάση των κωνοφόρων. Μέχρι το 1952 ζούσανε στην περιοχή μόλις 100 άτομα. Σήμερα ο πληθυσμός τους εκτιμάται από 500 εώς 4.000 ζώα, μια μεγάλη απόκλιση που οφείλεται στην δυσκολία μελέτης του είδους. Στη Σαμαριά ζούνε και πολλά ενδημικά υποείδη θηλαστικών με κορυφαίο τον φουρόγατο, ή αλλιώς κρητικό αγριόγατο. Άλλα είδη είναι ο σκαντζόχοιρος, η νυφίτσα, το κουνάβι, ο άρκαλος (ασβός της Κρήτης), ο δασομυωξός, η ενδημική κρητική μυγαλή, ο αγκαθοποντικός, η νανονυχτερίδα του Χάνακ και η ορεινή ωτονυχτερίδα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού: http://www.samaria.gr
 
Φωτογραφία τοπίου: Ηρακλής Μήλας
 
 
 
 
 

Πως θα πάτε

Ο Εθνικός Δρυμός ανοίγει από την 1η Μαΐου μέχρι 15 Οκτωβρίου, από τις 6 π.μ. μέχρι 4 μ.μ. από τις δύο εισόδους, Ξυλόσκαλο και Αγία Ρουμέλη. Η καλύτερη εποχή για να περάσετε τον Φάραγγα είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Από τα Χανιά φτάνετε στο Ξυλόσκαλο μετά από 42 χλμ., ενώ υπάρχει και συγκοινωνία με λεωφορεία. Επίσης, συχνά δρομολόγια πλοίων θα σας μεταφέρουν από τη Χώρα Σφακίων στην Αγία Ρουμέλη. Ιδιαίτερη προσοχή στο περπάτημα το καλοκαίρι, καθώς δεν είναι δύσκολο να παραστρατήσεις και ο Φάραγγας δεν αστειεύεται.
 

Photo Gallery

 

Social Networks

 

Διαβάστε επίσης

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

Ανάμεσα στους δασωμένους λόφους στα κεντρικά του νομού Έβρου απλώνεται το μαγευτικό Δάσος της Δαδιάς, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη.

Εθνικό Πάρκο Κερκίνης

Ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, η λίμνη Κερκίνη στο νομό Σερρών αποτελεί έναν παράδεισο για τα υδρόβια πουλιά.

Εθνικό Πάρκο Σουνίου

Μία αρμονική ακολουθία από δασωμένους λόφους και πλαγιές με φρύγανα που καταλήγουν σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, πάνω στο οποίο στέκεται εδώ και αιώνες ο πανέμορφος ναός του Ποσειδώνα.

Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου

Ο Δρυμός των μεγάλων κορυφών, των συναρπαστικών φαραγγιών και των μεγάλων, πυκνών δασών χαρακτηρίζεται από μία από τις υψηλότερες βιοποικιλότητες σε όλη την Ελλάδα.

 
 

Τα Ψάρια της Ελλάδας

Ένας πλήρης οδηγός πεδίου για όλα τα είδη που ζουν στις ελληνικές θάλασσες με 450 εικονογραφήσεις και αναλυτικούς πίνακες.

περισσότερα...

Επιλεγμένο βίντεο

Ενημερωτικό δελτίο

Δώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email) για να εγγραφείτε και να λαμβάνετε το ενημερωτικό μας δελτίο.